16.11.2022. 19:54
0
Pravo pitanje za Demokratsku frontu: Za čije liste će glasati njihovi zastupnici?
Dok se čeka konačni rasplet oko Doma naroda FBiH, pitanje koje se rijetko postavlja, a ustvari je ključno za Demokratsku frontu, jeste – kako će uopće glasati njihovi zastupnici?

Naime, Dženan Đonlagić, generalni sekretar DF-a dao je jučer zanimljivu izjavu.

Jučer je zasjedalo Predsjedništvo stranke, a jedna od tema bila je formiranje vlasti. Odnosno u kojem pravcu će Demokratska fronta – prema Osmorki ili ponovo ka SDA.

Đonlagić je kazao da Predsjedništvo nije donijelo nikakvu konkretnu odluku. Osim one da – čekaju.

“Pratimo nastavak konstituisanja kantonalnih skupština. To pitanje je vrlo važan aspekt, jer je taj dio izbornog procesa tek na početku. Tek treba birati delegate za Parlament FBiH. A kada taj dio bude okončan tek tada ćemo donijeti konačan politički stav vezan za upostavu parlamentarnih većina u FBiH i državnom nivou. To znači da naše kantonalne organizacije imaju slobodu da donesu odluku na osnovu vlastite procjene oko uspostavljanja većine u kantonalnim skupštinama”, naveo je Đonlagić.

Demokratska fronta je time igrala na kartu nijemog posmatrača procesa, umjesto aktivnog sudionika.

Naime, s obzirom na to da se delegati biraju iz kantonalnih skupština, a u kojma i Demokratska fronta ima svoje zastupnike, postavlja se pitanje za koga odnosno za čije liste će glasati oni?

Time bi DF mogao biti aktivni učesnik procesa formiranja vlast, pa čak u nekim kantonima donijeti i prevagu u korist jednog ili drugog bloka.

Ukoliko DF ostane po strani, odnosno ispoštuje svoju ulogu posmatrača, time će indirektno igrati za SDA. Time se postavlja pitanje i da li je za Demokratsku frontu to ustvari i konačni cilj, prenosi Raport.

Ukoliko SDA uspije dobiti većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, teško će je biti zaobići. A, s druge strane, SDA bez DF-a nema matematičku većinu u Predstavničkom domu. Da li ruka ruku mije?


(Admir O.)

KomsicDF
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.