22.11.2022. 21:55
0
Arijana Memić: Sedam godina traje naša agonija, na korak smo do okončanja prve faze "testnog slučaja za bh. pravosuđe"
Arijana Memić, sestra tragično stradalog Dženana Memića, uputila je pismo na mail Dnevnog avaza, gdje upućuje poziv na izricanje presude u slučaju "Dženan Memić", koje će se održati u četvrtak u 9 sati.

Podsjećamo, u ovom predmetu se izriče presuda Zijadu Mutapu, Alisi Ramić (rođ. Mutap), Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću zbog osnovane sumnje da su počinili organizirani kriminal i pomoć počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Pismo Arijane Memić prenosimo u cijelosti: 

- Poštovani, prije svega, želimo da se zahvalimo na iskrenom izvještavanju o slučaju "Dženan Memić" do sada, te podršci koju ste na taj način pružili našoj porodici i grupi "Pravda za Dženana".

Sada smo na korak od okončanja prve faze “testnog slučaja za bh. pravosuđe”, kako je g. Reinhard Priebe, pravni ekspert, angažiran da istraži vladavinu prava u BiH ispred Europske Komisije, nazvao, između ostalog, slučaj "Dženan Memić".

Sedam godina traje naša agonija, borba u kojoj pokušavamo da se izborimo za ono što bi trebalo biti samorazumljivo – da pravosudni sistem štiti građane od kriminalaca, a ne da se građani moraju štiti i boriti protiv sistema koji je kriminalan.

Lažna optužnica, za lažnu saobraćajnu nesreću koja je imala za cilj da zataška istinu o stradanju Dženana Memića, dobila je epilog u vidu oslobađajućih presuda Kantonalnog suda u Sarajevu, kao i potvrdu iste od strane Vrhovnog suda Federacije BiH. Konačno je, nakon pet dugih godina borbe za pravdu i funkcionalno pravosuđe, Sud BiH 2021. godine potvrdio optužnicu protiv Zijada Mutapa i dr. za zataškavanje istine i fingiranje istrage u slučaju stradanja Dženana Memića.

Evropska Delegacija u BiH navodi kako je funkcionalno pravosuđe uvjet BiH za članstvo u EU, te da svako mora imati pristup jednakim prilikama i mogućnost da gradi budućnost kod svoje kuće.

Ovo je naša kuća, naši životi su utkani u tkivo ove zemlje, a naša djeca su njena nada. Ako nema naše djece, onda nema ni nas.

Ne želimo da živimo u sistemu koji nas briše i koji počiva na principima nasilja i nepravde, jer smo se našoj djeci zarekli na solidarnost i bezuvjetnu ljubav.

Pozivamo Vas da i ovaj put budete sa nama, porodicom i građanima i građankama Bosne i Hercegovine u četvrtak 24.11.2022. u 9h u Sudu BiH, na izricanju presude Zijadu Mutapu, Alisi Ramić (rođ. Mutap), Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću u predmetu koji se protiv njih vodi zbog osnovane sumnje za organizirani kriminal i pomoć počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, navodi Arijana Memić.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.