23.11.2022. 15:36
0
Oglasio se zastupnik kojeg žele izbaciti iz SDA: Podrinjska struja želi preuzeti kontrolu stranke
Zastupnik u Skupštini TK Fadil Kudumović oglasio se nakon informacije o zahtjevu za isključenje iz SDA. Njemu se na teret stavlja da je glasanjem suprotnom stavu stranke narušio proces direktnog izbora SDA-ovog kandidata za Dom naroda Parlamenta FBiH iz reda Bošnjaka.

On je naveo da nije glasao suprotno stavu Kantonalnog odbora SDA , prilikom izbora kandidata sa liste za Dom naroda Parlamenta FBiH, odnosno da nije glasao za kandidata Stranke za BiH.

- Napominjem, ovdje je riječ o tajnom glasanju prije kojeg sam insistirao da se glasa javno. Moj prijedlog nije prihvaćen uz obrazloženje da je pravilo da se u ovom slučaju tajno glasa. Na sjednici Kantonalnog odbora SDA TK zastupnik Smajo Mandžić, najpoznatiji preletač PDA, zaprijetio je da će ukoliko se ne donese odluka o mom isključenju oboriti skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu izlaskom iz SDA, zajedno sa svojom zastupnicom Lejlom Vuković - tvrdi Kudumović.

Konačna presuda
Dalje navodi da je svoje prijetnje Mandžić iznio nakon što prilikom prvog glasanja za prijedlog predsjednika Kantonalnog odbora SDA TK Fahrudina Skopljaka o njegovom isključenju nije dobio podršku potrebnih 15 od 28 članova odbora.

- Uslijedilo je ponovno glasanje i prijedlog o isključenju je usvojen sa 16 od ukupno 20 prisutnih članova. Način na koji je utvrđena moja odgovornost je klasični inkvizicijski postupak u kojem je spomenuti Smajo Mandžić odokativnom metodom donio konačnu presudu da od pet zastupnika koji su tajno glasali, ja nisam ispoštovao odluku KO SDA TK - tvrdi Kudumović.

Dalje navodi da želi upoznati javnost da se radi o nastavku borbe za preuzimanje kontrole takozvane podrinjske struje u SDA TK, s jedne strane i sa druge, o pokušaju da se prebaci odgovornost na njega lično zbog gubitka delegata u Domu naroda FBiH.

- Isto tako, predsjednik KO SDA TK Fahrudin Skopljak se na ovaj način sveti Općinskom odboru SDA Banovići, valjda zbog najboljeg izbornog rezultata koji smo ostvarili u kantonu, na proteklim Općim izborima - dodao je on.

Ostaje član stranke

- Isti gospodin nastoji skrenuti pažnju sa ponovo lošeg izbornog rezultata Općinskog odbora SDA Lukavac odakle dolaze on i premijer TK. Ovo sve predstavlja i nastavak ličnog obračuna Fahrudina Skopljaka sa predsjednikom Općinskog odbora SDA Banovići i Begom Gutićem - izjavio je Kudumović.

Zaključio je da ostaje član SDA BiH te da će u Kantonalnoj skupštini i dalje podržavati tu stranku.


(Admir O.)

SDA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.