24.11.2022. 9:57
6
Alisa i Zijad Mutap te Josip Barić izašli iz Suda: Narod im skandirao "Ubice, ubice!"
Prilikom izlaska iz Suda BiH nakon izricanja oslobađajuće presude u predmetu "Dženan Memić", okupljeni građani skandirali su "Ubice, ubice" Alisi i Zijadu Mutapu, te Josipu Bariću.

Prema informacijama sa lica mjesta, brojni građani su nezadovoljni oslobađajućom presudom. 

Podsjećamo, Sud BiH u predmetu Zijad Mutap i dr. donio je presudu kojom se optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobađaju svih optužbi.

Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić oslobodio je sve optužene, uz obraloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Oslobađajuća presuda

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je presudu kojom su Zijad Mutap, Alisa Ramić, ranije Mutap, policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i Josip Barić, te Muamer Ožegović oslobođeni optužbi za ometanje istrage u slučaju ubistva Dženana Memića. 

Porodica Memić burno je reagovala nakon presude i napustila sudnicu. 

Nakon izricanja presude Muriz Memić je ispred Suda poručio da će "dokazati ko je ubio Dženana".

""I neka se okuša hor torokuša, ja sam babin sin jedinac. Mater svima ko god i šta god pokuša. Još jednom, mater svima, ko god i šta god pokuša", rekao je Memić.

Potom je poručio da će odgovorni za ubistvo Dženana sigurno biti pronađeni.

Arijana Memić poručila je da će "biti pravde za Dženana, Bogom vam se kunem".

Advokat Ifet Feraget je kazao da "jedino sa čim se slaže sa sudijom Brankom Perićem jeste da ovo nikad nismo imali u pravosuđu".

"Jedne prilike prije nego je sudija Perić preuzeo presudu, pitao me je da li je jedna od tužiteljica učestvovala u zataškavanju slučaja "Dženan Memić". Rekao sam da jeste. Što se tiče komentara sudije Perića, malo je kazati da sam razočaran. Odgovorno tvrdim, a dokazi to potvrđuju, da je Dženan Memić ubijen tu noć otprilike u 15 do 12. Postoje ubice. Od sudije Perića nismo čuli ni jednom da je pala optužnica Kantonalnog tužilaštva, da je Vrhovni sud potvrdio da se nije desila saobraćajna nesreća. Pitanje svih pitanja je da li ćemo kao društvo nakon ovog slučaja krenuti u nekom boljem pravcu. Ne želim da kažem da svi optuženi bezuvjetno moraju biti osuđeni, ali vrijeđaju komentari sudije Perića. Da se Alisa sjetila šta se desilo mi bismo znali ko je ubica. Da nam je ostale podatke iznijela ako treba došli bismo do ubice", kazao je Feraget.

Test nije položen

Pitao je i da da li ćemo nakon ovog slučaja kao društvo krenuti u boljem pravcu.

“Nije bez razloga Priebe rekao da je ovaj slučaj test za bh. pravosuđe. Za sada, test nije položen. Ne kažem da svi optuženi trebaju biti osuđeni. Ali, vrijeđaju komentari Perića koji nisu zasnovani na objektivnim dokazima. Ne mogu se pomiriti sa stavom koji odudara od sudske prakse. Nisu tačne Perićeve riječi da se ne smije desiti nova optužnica.

Ovo što je sudija Branko Perić govorio, mogu vrlo lako demantovati. Komentari su bili nesuvisli, odudaraju od objektivnih dokaza”, kazao je Feraget.

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.