27.11.2022. 22:15
0
Ustavni sud BiH početkom decembra odlučivat će i o Zakonu o lijekovima RS
Ustavni sud BiH trebalo bi da na sjednici, koja je zakazana za 1. i 2. decembar, razmatra zahtjev člana Predsjedništva BiH u proteklom sazivu Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 20. oktobra 2021. godine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske kojim je predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS, te propisani djelokrug, način rada i nadležnost tog tijela, prenosi N1. 

Džaferović je na dan stupanja na snagu ovog zakona, 28. juna ove godine, podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom je zatražio njegovo ukidanje. Istim zahtjevom obuhvaćene su i dopune Zakona o republičkoj upravi Republike Srpske.

Na plenarnoj sjednici Ustavnog suda, takođe, trebalo bi da bude razmatran i zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za ocjenu ustavnosti i usaglašenosti sa Ustavom BiH amandmana na Ustav Federacije BiH i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Na dnevnom redu, koji je objavljen na internet stranici Ustavnog suda BiH, navodi se da će biti razmatran i zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdić, za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o državljanstvu BiH.

Početak sjednice Ustavnog suda BiH zakazan je za četvrtak, 1. decembra, u 9.30 sati, navodi Srna, prenosi N1. 


(A.R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.