28.11.2022. 20:16
0
Cikotić-Varhelyi: Podrška EU u rješavanju problema iregularnih migracija u BiH
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sastao se danas u Sarajevu sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem s kojim je razgovarao o saradnji i nastavku podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama.

Varhelyi je prisustvovao i ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnost Bosne i Hercegovine i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kojeg su potpisali Selmo Cikotić i šefica misije IOM u BiH Laura Lungarotti. 

Ugovor se odnosi na  intenziviranje dobrovoljnog i nedobrovoljnog povratka, uz finansijsku podršku Evropske komisije u vrijednosti od pola miliona eura.

Tokom ceremonije potpisivanja, Varhelyi je  istakao opredijeljenost EU da podrži BiH u rješavanju porasta iregularnih migracijskih tokova u regiji zapadnog Balkana.

- Sa sve većim pritiskom ilegalnih migracija na zapadnom Balkanu, Evropska unija udvostručuje svoje napore na političkom i operativnom nivou da zaustavi ilegalne migracije kroz suzbijanje krijumčarenja, borbu protiv mreža organizovanog kriminala i jačanje zaštite granica. Cilj je da bez odlaganja vratimo one koji nemaju pravo ostanka, jer naša vrata nisu otvorena za ilegalne ulaske - kazao je Varhelyi.

Naveo je da EU osigurava novi paket za zaštitu granica, kao kritičnu oblast sa povećanim angažmanom, u vrijednosti od 40 miliona eura za zapadni Balkan. Iz tog paketa se za BiH u 2022. godini osigurava 6,4 miliona eura podrške.

Varhelyi je istakao da cijeni posvećenost, vodstvo i angažman ministra Cikotića i njegovog tima. Dodao je da je uloga Ministarstva sigurnosti BIH važna i neophodna u nastavku djelovanja i držanja situacije pod kontrolom te da će EU nastaviti da ispunjava svoj dio politički i finansijski.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić kazao je da je  Evropska unija, od otvaranja migrantske rute preko teritorije naše zemlje, bila ključni partner i da je  pružila najveću finansijsku podršku institucijama BiH u  upravljanju migracijama.  

- Institucije BiH su s druge druge strane, unaprijeđenjem procesa upravljanja migracija dale doprinos suzbijanju ilegalnih migracija i povećanju sigurnosti u cijeloj Evropi.  Ministarstvo sigurnosti BiH zajedno sa partnerima, posvećeno je jačanju kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima, kako bi mogli adekvatno boriti protiv nezakonitih migracija, a posebno zaštite i kontrole granica BiH te povratka ilegalnih migranata u zemlje porijekla. Uz sve druge mjere koje se poduzimaju na lokalnom i regionalnom nivou, nadamo se da će to zadržati trenutnu povoljnu migrantsku situaciju u BiH - naglasio je Cikotić.

Šefica misije IOM u BiH  Laura Lungarotti nakon potpisivanja sporazuma izjavila je da ta organizacija "još jednom potvrđuje svoju opredjeljenost da podrži BiH u intenziviranju sveobuhvatnog upravljanja povratkom u skaldu s novopokrenutom politikom za povratak readmisiju i reintegraciju".

- BiH prednjači među zemljama regiona po učinkovitosti u upravljanju povratkom za one osobe koje ne ostvaruju pravo na međunarodnu zaštitu i ne mogu ostvariti zakonit boravak u BiH. IOM je od 2018 godine pomogao dobrovljni povratak više od 1.300 ljudi u zemlje porijekla i kroz ovaj sporazum pojačat ćemo angažman na dijalogu sa zemljama porijekla da pomognu migrantima u njihovoj  integraciju po povratku u skladu sa međunaronim standardima - kazala je Lungarotti.

Nakon odvojenog razgovora ministra Cikotića i komesara Varhelyija, u nastavku sastanka prisustvovali su i direktor Granične policije BiH Zoran Galić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić. 

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.