30.11.2022. 14:50
0
EU odobrila pregovarački mandat za viznu liberalizaciju za Kosovo
Veleposlanici zemalja članica Europske unije (EU) usuglasili su danas pregovarački mandat Vijeća EU o uredbi o putovanju bez viza za nosioce putovnica koje izdaje Kosovo.

Prema priopćenju iz EU, na osnovi ovog mandata, češko Predsjedništvo će započeti pregovore s Europskim parlamentom.

Jan Lipavsky, ministar vanjskih poslova Češke, čija zemlja predsjedava Europskom unijom ocijenio je da današnja odluka predstavlja važan korak ka putovanju bez viza za Kosovo.

"Nadamo se da ćemo brzo postići sporazum s Europskim parlamentom kako bi ovo obećanje postalo stvarnost. Vizna liberalizacija je omogućena naporima Kosova da ojača graničnu kontrolu, upravljanje migracijama i sigurnost te vjerujemo da će ova dobra suradnja biti samo jača u budućnosti", izjavio je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky.

Prema stavu Vijeća EU, izuzeće od viznog zahtjeva primjenjivalo bi se od datuma početka rada Europskog sustava putnih informacija i autorizacije (ETIAS) i to najkasnije do 1. siječnja 2024. godine.

ETIAS je sustav za davanje ovlaštenja za putovanje u one zemlje Europske unije koje pripadaju šengenskom prostoru. Konačnu odluku o prelasku vanjske granice donosi država članica EU prve destinacije.


(Fena / Aldina R.) 

EUKosovo
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.