7.12.2022. 10:51
3
Počeo glavni disciplinski postupak protiv Sabine Sarajlije
FOTO: Dnevni Avaz
Glavna rasprava u disciplinskoj tužbi protiv glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu Sabine Sarajlije, koja se tereti zbog nemara u vršenju službene dužnosti, zakazana je za danas u prostorijama VSTV-a BiH pred Prvostepenom disciplinskom komisijom.

Protiv Saralije je Ured disciplinskog tužitelja podnio tužbu 13.jula.

Sarajliji se na teret stavlja povreda načela i nepristrasnosti, miješanje u rad sudije u svrhu opstruiranja i podcjenjivanja aktivnosti, te nemar i nepažnja.

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić -Nadarević  obrazložila je u oktobru tačke po kojima se Sabina Sarajlija tereti i rekla kako je ona pokazala pristrasno ponašanje prema tužiocu Aidu Hadžismajloviću.

"Tužena Sabina Sarajlija u okviru svojih ovlasti postupila je po zahtjevu tužioca Aida Hadžismajlovića i donijela odluku kojom je tužiocu dodijeljena presignacija." , kazala je Kurspahić-Nadarević i dodala da je Ured sporan razlog za takvu presignaciju, čime je tužena povrijedila načelo nepristrasnosti i pogodovala tužiocu po njegovom zahtjevu, kako bi se poboljšala njegova individualna ocjena.

Kako je rekla Kurspahić - Nadarević "nemar i nepažnja predstavljaju vid kršenja službene dužnosti i može se svrstati pod umišljaj.

Sarajlija je, prema disciplinskoj tužbi, 12. aprila ove godine i mimo ovlaštenja donijela instrukciju kojom se za određene vrste predmeta, između ostalog, one za koje je predviđena kazna zatvora od deset godina, predmeti korupcije, osjetljivi i značajni za javnost te predmeti kojima prijeti zastara, nalaže zamjenicima glavnog tužioca davanje saglasnosti za tužilačke odluke.

Predloženo je za danas saslušanje Melihe Dugalije, koja je Sarajlijina zamjenica. 

(Erna H.) 

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.