8.12.2022. 19:06
0
Zakazano saslušanje za dvojac Stanišić i Simatović: Terete se za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj
Apelaciono vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove zakazalo je saslušanja u slučaju Stanišić i Simatović za 24. i 25. januar naredne godine, saopšteno je danas iz Mehanizma, javlja Srna.

U odluci se navodi da je podnosiocima žalbi na presudu Sudskog vijeća naloženo da lično prisustvuju saslušanjima.

Podsjetimo, Haški tribunal je u junu prošle godine izrekao posljednju prvostepenu presudu bivšem šefu SDB-a Srbije Jovici Stanišiću i bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije Franku Simatoviću. Obojica su proglašeni krivim i dobili su po 12 godina zatvora.

Ovo je bila prvostepena presuda te je bilo moguće uložiti žalbu što su i učinili Stanišić, Simatović i Kancelarija Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Njih dvojica se terete za saučesništvo u ratnim zločinima u Hrvatskoj i BiH.

Što se tiče BiH, terete se za saučesništvo u zločinima počinjenim u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Sanskom Mostu, te u selu Trnovo, kada su pripadnici jedinice "Škorpioni" ubili Bošnjake civile iz Srebrenice.

Također se terete da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.