8.12.2022. 21:15
0
Bećirović: Neka teška pitanja nećemo riješiti u ovom mandatu, SNSD i HDZ ne trebaju imati po četiri delegata
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović kazao je večeras da nije naivan i da postoje mnoga teška pitanja za koja ne vjeruje da će se riješiti u ovom mandatu.

Istakao je da očekuje kandidatski status za BiH i da bi to bila pozitivna poruka za građane BiH. 

"Očekujem kandidatski status, ali pravi posao slijedi tek nakon toga. Mi nemamo alternativu, svi skupa moramo početi provoditi preporuke Evropske komisije i približavati EU kriterijima, jačati ekonomiju, podizati životni standard ljudi", kazao je za FTV. 

Govoreći o imenovanjima ambasadora i konzula Bećirović je kazao da dosadašnja vanjska politika nije bila efikasna.

"Važno je koga ćemo poslati za ambasadore, konzule. Ja sam unutar mog kabineta pripremio dokument okvir i standardi kako birati diplomate. Pokušavamo napraviti vrlo važan iskorak i da BiH predstavljaju kvalitetniji ljudi nego je to do sada. Bavimo se u ovom trenutku vrlo jasnim kriterijima, kada dođe vrijeme da imena predstavimo vrlo jasno ćemo predstaviti", kazao je Bećirović na pitanje da li je Zlatko Lagumdžija jedan od kandidata za ambasadora. 

Član Predsjedništva BiH kazao je da neće biti nikakvih ishitrenih koraka već da država treba donijeti zakone o upravljanju državnom imovinom koja je pod zabranom raspolaganja.

"Neće biti nikakvih ishitrenih koraka, sve će biti izanalizirano i onda će biti donesene odluke u nadležnim institucijama. Jako je važno da državni organi donose odluke, a ne stranački organi koje neko mora poslije provoditi", dodao je. 

Govoreći o procesu izbora mandatara za sastav Vijeća ministara BiH kazao je kako će pokušati da donosi najbolje odluke za BiH.

"Ja nisam nikakav stranački član Predsjedništva koji mora da polaže račun bilo kojoj političkoj partiji, ja polažem račun građanima BiH. Pokušat ću da donosim najbolje moguće odluke. O tome će tri člana Predsjedništva BiH odlučivati. I ja ću detaljno sagledati to pitanje, postoji li konkretan program, kakve ćemo iskorake praviti i kada dođe vrijeme ja ću se izjasniti o tome", kazao je.

Na pitanje o pregovorima i mogućim koalicijama Bećirović je kazao da je potpuno fokusiran na državna pitanja i obavljanje funkcije.

„To ne znači da neću ovih dana imati razgovore sa političkim liderima i da ćemo pokušati u jednoj koordinaciji doći do najboljih rješenja.“

Bećirović je kazao da nije saglasan da HDZ, a pogotovo SNSD dobiju po četiri delegata u Domu naroda PS BiH. 

„Nisam za to, i to sam javno liderima stranaka govorio da nije dobro da SNSD ima četiri delegata. Ja sam bio u Domu naroda i bio sam svjedok kada neko ima četiri delegata i kada blokira BiH. Ako je ikako moguće te stvari treba izbjeći".  


(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.