9.12.2022. 18:15
0
Ambasada SAD o slučaju Sabljo: Policijske agencije moraju počistiti svoje redove od korumpiranih pojedinaca
Presuda policijskom službeniku Granične policije BiH Ivici Sablji u okviru predmeta za visoku korupciju u vezi namještanja konkursa za prijem 150 kadeta u GP BiH, otvorila je pitanje da li on nakon presude može ostati uposlenik GP BiH.

Iz GP BiH potvrdili su da je Sabljo koji je bio član Komisije za prijem kadeta od 3. oktobra 2022. godine suspendovan, ali na dodatno pitanje šta će uraditi direktor Zoran Galić nakon pravosnažne presude koju je Sud BiH izrekao Sablji nakon sporazuma o priznanju krivice, još uvijek nije poznato. 

Sablji je izrečena uvjetna presuda i to godina zatvora sa rokom kušnje od dvije godine i 6.000 KM novčane kazne. Njegove kolege koje su obuhvaćene optužnicom Rejhan Raković i Ensar Salčinović već su dobili otkaz iz ove policijske agencije. Na teret im se stavlja više krivičnih djela kao i primanje dara. 

Za komentar smo pitali i Ambasadu SAD u Sarajevu koja je jedan od najvećih donatora GP BiH, da li očekuju da GP BiH prekine radni odnos policijskom službeniku Sablji nakon presude.

“Vjerujemo da sva službena lica osuđena za korupciju trebaju biti razriješena dužnosti. Pozivamo Graničnu policiju BiH da, u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima, poduzme administrativne radnje protiv svih službenika koji svojim ilegalnim djelovanjem štete reputaciji Granične policije. Sjedinjene Američke Države su i ranije bile vrlo jasne da bh. institucije za provedbu zakona kao i pravosudne institucije moraju počistiti svoje redove od korumpiranih pojedinaca”, navodi se iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Prema optužnici koju je objavilo Tužilaštvo BiH Ivica Sabljo je optužen za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220 KZ BiH.

Kako se navodi u optužnici koju je podiglo Tužilaštvo BiH, a potvrdio Sud BiH, Sabljo je jednom od prijavljenih kandidata nezakonito pomogao da ostvari dovoljan broj bodova da bi mogao biti nominovan za prijem na konkursu na poziciju u činu 'policajac' jer prethodno nije imao dovoljan broj bodova. Sabljo je preko njemu poznatih lica kandidatu dostavio nepopunjen obrazac „Test opšteg znanja – esej za kandidate koji su aplicirali za čin policajac“ poručivši mu da „malo popravi esej“ te je dogovorio da taj esej ponese na dan usmenog dijela ispita 13.09.2021. iako ranije nije položio pismeni dio.

Sabljo je pozvao policijskog službenika Ensara Salčinovića (već dobio otkaz u GP BiH) kojem je dao upute za tog kandidata da se s njim nađe i preuzme kovertu s esejom. Salčinović je preuzetu kovertu u službenim prostorijama GP BiH predao Sablji koji je kao član Komisije bodovao esej sa 5 bodova te u dosijeu kandidata zamijenio raniji esej sa novim čime mu je omogućio daljnju proceduru.

Povezani tekst Galić na potezu: Ivica Sabljo osuđen uvjetno na godinu zatvora, slijedi mu otkaz u GP BiH!



(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.