19.12.2022. 11:22
0
Izmjene u zakonu o turizmu u KS: Licence će važiti pet godina, nove odluke mnogo toga mijenjaju
FOTO: BH Turizam
Vlada KS-a utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu KS-u. Naime, u maju ove godine, Skupština KS-a usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu i uputila ga u javnu raspravu.

Tokom javne rasprave prikupljeni su prijedlozi kojima se ovaj Nacrt nastojao poboljšati. Stručna komisija je sve pristigle prijedloge analizirala.

Uvaženi su prijedlozi vezani za redefinisanje upravljačkih struktura u Turističkoj zajednici KS-a tako da je u Prijedlogu zakona predviđeno da upravljačke organe čine Nadzorni odbor, Skupština, Turističko vijeće i direktor, a svako od ova tri tijela činit će po tri člana.

Osim toga, kako je istakao Adnan Delić, ministar privrede KS-a, unesena je i izmjena koja precizira proces obnove licenci.

- Novim zakonom smo predvidjeli da se period važenja licenci poveća s tri na pet godina, a u Prijedlogu smo i dodatno precizirali da će Ministarstvo privrede, po službenoj dužnosti, voditi računa o isteku licenci i obavještavati klijente, tako da se neće smjeti desiti da nekome istekne licenca i da zakasni sa njenom obnovom, kazao je ministar Delić.

Novčano će se kažnjavati prekršaj zabrane oglašavanja i reklamiranja turističkim djelatnicima koji ne ispunjavaju uslove. 

Nove izmjene podrazumijevaju, osim redefinisanja upravljačkih struktura i racionalizacije administrativnih troškova Turističke zajednice KS-a, produženja roka važenja licenci i druga olakšanja poslovanja djelatnicima turističkog sektora, te kaznene odredbe koje se odnose na fizička lica, odnosno novčano kažnjavanje za prekršaj zabrane oglašavanja i reklamiranja turističkim djelatnicima koji ne ispunjavaju uslove propisane zakonom.

- U Prijedlogu zakona potvrdili smo ranije ugrađene izmjene koje će olakšati organizaciju turističkih sadržaja turističkim agencijama tako da podnosioci zahtjeva za izdavanje licence za organiziranje turističkog putovanja uz zahtjev nisu više obavezni da opće uslove putovanja ovjere kod strukovnog udruženja turističkih agencija u BiH (UTABiH), niti da prilažu dokaz o članstvu u udruženju UTABiH, jer u osnovi članstvo u bilo kojem udruženju treba biti dobrovoljno, a ne eliminatorni faktor u realizaciji projekata i poslova, istakao je ministar Delić.


(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.