22.12.2022. 12:41
0
Bisera Turković optužila ministre SNSD-a i HDZ-a da blokiraju otvaranje osam ambasada
Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kazala je da Vijeće ministara BiH, odnosno ministri SNSD-a i HDZ-a, blokiraju odluke Predsjedništva.

"Predsjednistvo BiH je donijelo odluke o otvaranju novih osam ambasada i dva generalna konzulata BiH koje je trebalo izvršiti. Ministri iz HDZ i SNSD u Vijeću ministara od tada blokiraju Odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine", kazala je Turković.

Istakla je da je Odluka obavezujuća za sve državne organe i "ona znači jačanje države i međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine".

"Tokom ove godine smo napravili uštede u radu Ministarstva vanjskih poslova BiH te pronašli sredstva za otvaranje generalnih konzulata u Novom Pazaru i Rijeci.

Ali, bez adekvatnih odluka Vijeća ministara BiH nije bilo moguće otvoriti još osam ambasada niti zaposliti adekvatno osoblje u generalnim konzulatima u Rijeci i Novom Pazaru.

U prvi mah je otvaranje ambasada blokirano neusvajanjem budžeta, pa bojkotom rada Vijeća ministara BiH tokom ove godine, a posljednjih mjeseci se odbija usvajanje izmjena sistematizacije u MVP kojima se omogućava kadrovsko popunjavanje novih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Opstrukcije su posebno istaknute pri otvaranju i radu Generalnog konzultata u Rijeci, čime se direktno krši odluka i nalog Predsjedništva Bosne i Hercegovine!

Sramotno je da pojedinci direktno rade protiv interesa države BiH i protiv odluka najvišeg državnog organa.

Dugotrajno odgađanje provođenja odluke Predsjedništva o otvaranju ambasada narušava i odnose sa državama koje su već odavno dale saglasnost za otvaranje ambasada Azerbejdžan, Slovačka, Brazil, Maroko, Tunis, Kenija, Alžir i Albanija.

U više navrata sam tražila od Vijeća ministara BiH da se usvoje dopune Pravilnika o sistematizaciji, ali sam uvijek nailazila na zid bezrazložnih otpora baš kao i u slucaju usvajanja Zakona o vanjskih poslovima BiH.

Do kada će se tolerirati ova borba protiv države Bosne i Hercegovine?", zaključila je ministrica Turković. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.