28.12.2022. 16:20
0
Općina Ilidža napravila važan korak ka obnovi Stare željezničke stanice, otkupljena dva stana
FOTO: Općina Ilidža
Općina Ilidža napravila je važan korak ka rekonstrukciji Stare željezničke stanice, objekta od velike historijske važnosti koji je još 2007. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Prije nešto više od godinu JP Željeznice FBiH dalo je saglasnost Općini Ilidža za pripremu aktivnosti na rekonstrukciji i obnovi Stare željezničke stanice, a nakon nešto više od godinu dana načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur, krenuo u realizaciju " Odluke o davanju saglasnosti Općinskom načelniku za zaključenje Ugovora o kupovini nekretnina u svrhu obnove i rehabilitacije historijske građevine - zgrade Stare željezničke stanice Ilidža u Sarajevu kao nacionalnog spomenika" koju je Općinsko vijeće Ilidža usvojilo na 19. redovnoj sjednici.

- S ponosom mogu reći da smo potpisivanjem ugovora o kupovini dva stana koji se nalaze u Staroj željezničkoj stanici napravili važan korak u smjeru koji nas vodi ka rekonstrukciji jednog od nacionalnih spomenika na području naše općine, koji je također i jedan od najprepoznatljivijih objekata na području Ilidži - rekao je Nermin Muzur načelnik Općine Ilidža.

Stara željeznička stanica na Ilidži izgrađena je još 1892. godine, kada je Ilidža dobila lokalnu prugu dužine 1,3 kilometra na relaciji Ilidža - Banja Ilidža, a koja je tada bila povezana s prugom Sarajevo - Metković. Stanična zgrada na Ilidži prvi je objekt arhitekture te vrste iz austrougarskog perioda i jedini objekt željezničkog saobraćaja na Ilidži, nažalost zub vremena je uzeo svoj danak.

- Rekonstrukcija Stare željezničke stanice itekako će unaprijediti izgled centralnog dijela Ilidže i jednog od najprometnijih dijelova naše općine - kazao je načelnik Muzur, koji je još kroz predizborni dokument "Naš plan za Ilidžu 2020. - 2024." naglasio da će biti podrška u rekonstrukciji Stare željezničke stanice, stoji u saopćenju iz Općine Ilidža. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.