3.1.2023. 21:05
0
Uvoz u BiH čak deset puta veći od izvoza: Na meso smo potrošili čak 456,4 miliona KM
Iako je sva hrana poskupjela, a posebno su „skočile“ cijene mesa, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, građani BiH nisu štedjeli na ovoj namirnici.

Naime, za 11 mjeseci 2022.godine, u BiH je uvezeno meso vrijedno više od 456,4 miliona KM, dok je izvoz jedva premašio 47 miliona KM.

Uvoz peradi

Da BiH uvozi na tone mesa, a izvozi na kašičicu potvrđuju podaci UIO BiH prema kojima je od januara do kraja novembra na domaće tržište stiglo 75,3 miliona kilograma mesa, dok je u istom periodu iz BiH na inozemna tržišta plasirano svega 9,3 miliona kilograma mesa.

Na prvom mjestu je uvoz goveđeg mesa (svježe ili rashlađeno) i to 27,6 tona vrijednosti 231 miliona KM. Slijedi svinjsko meso, a za 11 mjeseci uvezeno je 17,2 tone koje su koštale 85,6 miliona KM. Na trećem mjestu je meso peradi, a uvezeno je 11 tona i plaćene su 34,7 miliona KM.

Znatno skuplje

Lani je uvezeno 75,3 miliona kilograma mesa a prije dvije godine 73 miliona. Zanimljivo je da smo za 11 mjeseci uvezli više nego za čitavu 2020. godinu, ali i da smo ga značajno više platili.

Međutim, za 11 mjeseci prošle godine, izdvojeno je 456,4 miliona KM, a prije dvije godine 327,3 miliona KM. Dakle 129,1 miliona KM više.

Uvoz životinja

Prema podacima UIO pod kategoriju meso podrazumijeva se i uvoz životinja. Pa su tako u ovoj godini uvezeni konji, magarci, mazge, goveda, ovce, svinje, koze, domaća perad (patke, guske, ćurke...), navodi Avaz. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.