5.1.2023. 21:56
2
Zvizdić potvrdio: Konaković i Helez kandidati za ministre, Našoj stranci ostaje jedno mjesto
Predsjednici Naroda i pravde i SDP-a Elmedin Konaković i Nermin Nikšić nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u Doboju najavili su za sutra imena kandidata za ministre i zamjenike.


Na današnjem sastanku nije bilo ni predsjednika ni predstavnika Naše stranke, a Edin Forto bio je zainteresiran za poziciju ministra prometa i komunikacija.

Nakon što je Dodik danas potvrdio da Denis Šulić koji se izjašnjava kao Bošnjak ipak neće biti prijedlog SNSD-a već da će za ministra za ljudska prava i izbjeglice predložiti kandidata iz reda ostalih, postalo je jasno da Naša stranka ne može predložiti Edina Fortu koji se izjašnjava kao ostali. 

Iako su danas NES i Stranka za BiH potvrdili da neće činiti državnu vlast iz Naše stranke nije bilo zvanične reakcije.

Danas niko nije problematizirao ni prijedlog SNSD-a i partnera Nenada Nešića za ministra sigurnosti BiH pa je pitanje kako će preostala većina glasati za novi saziv Vijeća ministara BiH ako svi kandidati prođu potrebne provjere.

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH ukupni sastav Vijeća ministara će u toku cijelog mandata biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, naročito njegovim čl. V.4.(b) i IX.3., te će se u skladu s tim u sastavu Vijeća ministara osigurati jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Vijeća ministara i zamjenici predsjedavajućih su iz različitih naroda. U sastav Vijeća ministara ili na dužnosti generalnog sekretara Vijeća ministara iz člana 24. ovog zakona mora se osigurati najmanje jedno mjesto za pripadnike ostalih.

Rok u kojem se potvrđuje Vijeće ministara BiH je 35 dana od dana kada Predstavnički dom potvrdi njegovo imenovanje. Borjana Krišto je imenovana 28. decembra, pa bi imenovanje Vijeća ministara BiH trebalo biti završeno do kraja januara.

Još uvijek nije zakazana sjednica Predstavničkog doma PS BiH na kojoj bi trebalo biti potvrđeno Vijeće ministara BiH odnosno ministri i zamjenici ministara. 

U raspodjeli pozicija HDZ je osim predsjedavajuće Vijeća ministara dobio još dva ministarstva (civilni poslovi i pravdu), SNSD će predložiti četiri ministra (finansija, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, sigurnosti i ljudska prava i izbjeglica), dok stranke šestorke (SDP, NS, NIP, ZNG, BHI Fuad Kasumović, PDA) predlažu tri ministra. 

Predsjedavajući PD PS BiH Denis Zvizdić večeras je za TVSA potvrdio da je Elmedin Konaković zvanično kandidat za ministra vanjskih poslova, dok je SDP za ministra odbrane predložio Zukana Heleza.

Dodao je da Edin Forto ne može biti predložen jer je iz reda Ostalih ali da Našoj stranci pripada resor prometa i komunikacija.

Sutra bi trebala biti poznata imena i kandidata za zamjenike ministara, a u raspodjeli HDZ je dobio četiri mjesta, SNSD tri koliko i šestorka. 

Zvizdić je zatražio da se za sve kandidate objave zvanične biografije kako bi se vidjelo njihovo obrazovanje i iskustvo. 



(Patria / Aldina R.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.