9.1.2023. 19:09
0
"Ako se ne urazume Stranka za BiH i NES, Fadilov mandat će se produžiti u beskraj. To bi bio izlazak u susret Dodikovim zahtjevima po kojima je RS kao centralizirani entitet potpuno funkcionalan, a Federacija nefunkcionalna"
Dok je sav fokus na obilježavanju neustavnog Dana RS i svi se političari takmiče ko će biti veći patriota u svojim izjavama, umjesto institucionalnog djelovanja kako bi se ovaj problem trajno riješio, u isto vrijeme niko ne mari za egzistencijalne probleme građana.

Građani vape za formiranjem nove Vlade Federacije BiH, koja bi trebala nakon četiri godine tehničkog mandata i osam godina godina predvođenja od strane premijera Federacije BiH Fadila Novalića, trebala se okrenuti suštinskim problemima građana, a prije svega se treba nositi sa sveprisutnom inflacijom.

Kako je izjavio profesor Enver Kazaz za portal “Avaza” na javnoj sceni prisutan je potpuno pogrešan politički diskurs koji je poništio realnost i potrebe da se rješavaju realni problemi građana.

– Naravno, simbolički diskurs se vodi protiv Dodikovog separatizma, važan je ali je isto tako važan i mnogo važnije što hitnije formirati Vladu FBiH. Sadašnja situacija pokazuje da Osmorka, svedena za Šestorku, ne bi bez Stranke za BiH i NES-a mogla tako lako formirati stabilnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, ali ne bi stabilnu vladu, odnosno većinu, mogla formirati ni koalicija SDA ni DF zbog HDZ-ovih zahtjeva – kazao je Kazaz.

Ističe da je Novalićeva vlada ušla u drugi tehnički mandat.

– Ona je praktički na vlasti osam godina, Federacija je zarobljena. Projekti naprosto stoje, inflacija galopira, ekonomska kriza je na vrhuncu, demografska kriza također, a većina stvari vezanih za potrebe građana, rješava se na tom nivou. Ako se ne urazume Stranka za BiH i NES, moglo bi se dogoditi da taj tehnički mandat vlade Fadila Novalića produži do u beskraj. To bi značilo umrtljavanje i Federacije i izlazak u susret Dodikovim zahtjevima kojima je RS kao centralizirani entitet potpuno funkcionalan, a Federacija nefunkcionalna – izjavio je Kazaz.

Dodao je da bi to produbilo krizu u BiH i odgovorni za to bi bili isključivo članovi NES-a i Stranke za BiH, ako se mogu suočiti sa tom odgovornošću i izaći predsvoje birače, pravdajući i to nekakvim kvazi patriotskom, kvazi principijelnom politikom, onda njihovi birači, siguran je u to, nisu glasali za njih da se produbljuje kriza u Federaciji, kao što je, kako kaže, siguran u to da vlada Osmorke zajedno sa HDZ-om pokrenula bitna pitanja u funkcioniranju vlasti u FBiH.

– Jednom rječju prošli su velike priče o izdaji Osmorke. Vrijeme je da se vratimo u realnost i da što prije formiramo funkcionalnu vlast u Federaciji BiH – izjavio je Kazaz.

Na pitanje da li očekuje promjene na bolje, izjavio je da svaka promjena vlasti koja bi “skinula” Fadila Novalića i njegovu nefunkcionalnu vladu bila bi dobrodošla.

– Nužno je pokrenuti razvojne projekte u Federaciji. Nama ti razvojni projekti mogu zadržati građane, tako da očekujem odgovorniju politiku koja će se suočiti sa devastiranim entitetom, devastiranom privredom u entitetu. Lažni podaci koje ispaljuje Novalić svakodnevno zapravo samo prikrivaju rugobnu stvarnost iz koje ljudi autobusima odlaze iz BiH, naročito FBiH – kazao je Kazaz.

Zaključuje je da se to mora zaustaviti zbog budućnosti ove zemlje.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.