10.1.2023. 18:44
1
Čovićev portal brutalno napao Efendića: "On je trojanski konj u redovima Osmorke. Njegov narativ je identičan narativu dužnosnika SDA"
Mostarski portal HMS koji je blizak Draganu Čoviću i njegovom HDZ-u, piše kako je Efendićev narativ zapravo identičan narativu zvaničnika SDA, zbog čega se sve više doima kao trojanski konj u redovima Osmorke.

Povod za pisanje pomenutog medija je postupak Semira Efendića koji je napuštanjem Osmorke na državnoj razini ugrozio izbor novog Vijeća ministara BiH na čelu s Borjanom Krištom. Efendić je ponovo zamjerio liderima “Trojke” (Nikšić, Konaković, Forto) koji su vodili pregovore sa SNSD-om i HDZ-om kako su loše ispregovarali podjelu resora u Vijeću ministara BiH.  

"Ja osobno mislim da nije trebalo nastupiti tako. Ako su stranke Osmorke imale 13 zastupnika, a SNSD 6+2, nema nikakvog smisla da SNSD daje četiri ministra, dok stranke Osmorke daju tri. S druge strane HDZ s 4 mandata u državnom parlamentu uzima sve te pozicije koje pripadaju hrvatskom narodu. Tu se moralo nastupiti drugačije, naročito jer stranke Osmorke imaju dosta stranaka s multietničkim sastavom. Iz nekog razloga se pristajalo na sve ono što traže SNSD i HDZ", ponovio je Efendić za BHT, ono što je ranije rekao za Face TV.  

Mostarski portal piše da Efendić zaboravlja da uz predstavički postoji i drugi parlamentarni dom - Dom naroda, te da ta dva ravnopravna doma čine Parlamentarnu skupštinu BiH, prvi predstavlja građane, a drugi tri konstitutivna naroda.

"Istina je da Osmorka ima 13 zastupnika u Zastupničkom domu, ali će u Domu naroda Parlamenta BiH imati vjerovatno 2 od pet izaslanika, dok će SNSD imati 4 u srpskom klubu, a vjerovatno isto toliko i HDZ u hrvatskom klubu Doma naroda", piše HMS i dodaje: 

"Dakle, raspored ministarskih pozicija između hrvatskog, bošnjačkog i srpskog bloka definiran je dogovorom koji su postigli HDZ – Osmorka i SNSD, posve je u skladu s odnosom snaga ta tri bloka u oba parlamentarna doma, odnosno u Parlamentu BiH, a i onim što piše u Zakonu o Vijeću ministara BiH: -Ukupni sastav Vijeća ministara će u toku cijelog mandata biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, naročito njegovim čl. V.4.(b) i IX.3., te će se u skladu s tim u sastavu Vijeća ministara osigurati jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine”. Dakle, sva tri naroda imat će podjednak broj pozicija u Vijeću ministara, dok će Federacija BiH imati 6, a Republika Srpska četiri pozicije u izvršnoj vlasti Bosne i Hercegovine."

Dalje, isti portal navodi kako stranke iz Sarajeva nisu ništa manje multietnične od HDZ-a i SNSD-a.

"Efendić kaže kako u sastavu Osmorke ima multietničkih stranaka pa je, po njemu, Osmorka trebala dobiti više- valjda neko hrvatsko i srpsko mjesto. Kad govori o multietničnosti Efendić misli na činjenicu da među dužnosnicima stranaka iz Sarajeva  ima i po neki Hrvat i Srbin. No, po tom kriteriju ništa manje multietnični nisu ni SNSD i HDZ, koji, pokazalo se imaju, među izabranim zastupnica, i Bošnjaka, pa im, za razliku od Efendića, ne pada napamet govoriti kako imaju pravo predstavljati taj narod", tvrdi navedeni portal.  

Portal je nezadovoljan i činjenicom da Efendić dovodi u pitanje aranžman s Dodikovim SNSD-om i što zagovara pregovore s opozicionim strankama iz RS. 

"Njegov argument je - srpske opozicione stranke imaju samo jednog zastupnika manje u Zastupničkom domu od SNSD-a. No, Efendić zanemaruje dvije važne stvari. Prvo, u srpskom klubu Doma naroda Parlamenta BiH SNSD ima četiri a opozicija iz RS samo jednog izaslanika, a toliko će vjerovatno imati i HDZ u hrvatskom klubu dok će Osmorka vjerovatno imati dva izaslanika. Treba li podsjećati da ni jedan zakon ne može stupiti na snagu dok ga, uz Zastupnički, ne usvoji i Dom naroda Parlamenta BiH.  

I, drugo. HDZ i SNSD imaju čvrst dogovor da jedni bez drugih neće biti dio vlasti na razini BiH. Pa kako to onda Efendić misli da je moguće formirati vlast u BiH samo s opozicijom iz Republike Srpske. U Zastupničkom domu Parlamenta BiH ta bi koalicija imala 18 od 42 zastupnika, dakle četiri manje od potrebne većine, a u Domu naroda 3 od 15 izaslanika. Čak i kad bi SDA bila dijelom te koalicije, bez HDZ BiH i SNSD-a funkcionalnu vlast, dakle onu koja bi usvajale zakone, nije moguće uspostaviti", tvrdi HMS koji na kraju teksta zaključuje kako je Efendić "trojanski konj u redovima Osmorke".  

"Iako ponavlja kako ne bi dopustio SDA da 'vodi procese u državi' Efendićev narativ zapravo je identičan narativu dužnosnika SDA, zbog čega se sve više doima kao trojanski konj u redovima Osmorke", piše portal HMS.  

(A. Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.