18.1.2023. 9:39
0
Ponovo odgođeno suđenje Novaliću i ostalima: Bolestan jedan od učesnika postupka
Glavni pretres koji je jutros trebao biti održan u Sudu BiH, a koji se vodi u predmetu „Respiratori“ ponovo je odgođen. Kako saznajemo u ovoj pravosudnoj instituciji, razlog za odgodu je bolest jednog od učesnika u postupku.

U Sudu BiH nisu željeli otkrivati o kom učesniku je riječ. Dodali su da će datum novog ročišta biti naknadno saopćeno.

Inače, krivični postupak se vodi protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, suspendovang direktora Federalne uprave civilne zaštite, Jelke Milićević, ministrice finansija Federacije BiH i Fikreta Hodžića, vlasnika kompanije “Srebrena malina”.

Oni se prema optužnici koju zastupaju tužioci Džermin Pašić, Mirza Hukeljić i Senad Osmić terete za sumnjivu nabavku 100 kineskih respiratora u vrijednosti ‪10.530.000 KM.

Podsjetimo, Tužilac Džermin Pašić na prošlem ročištu naglasio je da se iskazi čitaju da bi se utvrdile kolizije u iskazima tada osumnjičenih sa materijalnim dokazima. Odnosno da je među strankama bilo međusobnog optuživanja tokom saslušanja.

Mirna Avdibegović, advokatica optuženog Solaka prigovorila je na ovu odluku suda. Jer smatra da se komentiranje iskaza može podvesti pod završnu riječ, a sudija Perić je kazao da će se i odbranama dozvoliti komentiranje.

Prvi iskaz koji je pročitan je bio od optuženog Novalića.

Tu se navodi da je on kritične godine bio premijer FBiH. Te da nije imao naredbodavnu ulogu, već da se osiguraju sredstva za nabavku medicinskog materijala.

Nadalje je kazao tužiocima da je odluku donosio komandant Civilne zaštite, što je tada bila Jelka Milićević.

“Ja nisam odlučivao šta će nabaviti i koja količina. Pogrešno je tumačenje da se na sjednici Vlade od 16.3.2020. odobrio hitni postupak nabavljanja. To se samo odnosilo na zdravstvene ustanove,a ne FUCZ. Bili smo pod pritiskom da se materijal nabavi. Naročito od ministra Aljoše Čampare koji je rekao da narod neće interesirati propisi ako bude velikih žrtava. Đenan Salčin je potpisao mišljenje da se nema potrebe mijenjati zakon jer se radi o višoj sili. Uopšte o tome nisam razgovarao sa Solakom i Hodžićem o tome. Vlada je donijela odluku, a ne ja. Ja sam bio odgovoran da pribavi sredstva”, pročitao je tužilac iz Novalićevog iskaza.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.