30.1.2023. 8:11
0
Putovao iz Ekvadora: U pakovanjima ‘Dolce & Gabbana’ kokaina otkrivenog u Sarajevu podmetnut GPS uređaj?
Južnoamerički narkokarteli već godinama na pakovanjima kokaina koje krijumčare postavljaju žigove poznatih brendova.

Tako je nedavno otkrivena pošiljka ove droge u Sarajevu bila obilježena popularnim italijanskim modnim brendom Dolce & Gabbana Prince s amblemom krune na pakovanju.

Narkobosovi brendiraju pošiljke
Istražitelji su poslali fotografije stranim policijskim agencijama da bi se okvirno moglo utvrditi kojem bi kartelu pošiljka mogla pripadati.

Inače, u prethodnih nekoliko godina evropski istražitelji su zaplijenili nekoliko transporta kokaina s oznakama ovog luksuznog odjevnog brenda.

Najpoznatija je ona kada je 15. januara 2019. u Livornu u Italiji u velikoj pošiljci kafe pronađeno 644 kilograma kokaina. Vrijednost je bila 130 miliona eura, a tad je uhapšeno 13 osoba.

Bh. inspektori provjeravaju da li je droga koja je iz Ekvadora stigla u bananama preko hrvatske luke Rijeka u Sarajevo dospjela slučajno kao i 73 kilograma kokaina koji su u junu prošle godine ‘pali’ u Doboju.

Doduše droga iz Doboja pristigla je u šećeru koji je pak uvezen iz Kolumbije. Ali je, nakon što je „svratio“ do Antverpena u Belgiji, dospio u BiH neometano.

‘Cigle’ kokaina iz Doboja nosile su oznake MB.

Tu su su otkriveni narkotici te je prema do sada dostupnim informacijama utvrđeno da se radi o desetom dijelu od 734 kilograma kokaina koji su nađeni u kontejneru u Antverpenu.

Belgijancima prepustili istragu

Nakon objašnjavanja sa svojim kolegama iz Belgije bh. policajci su im prepustili istragu te su im narkotici ustupljeni po osnovu međunarodne pravne pomoći.

U međuvremenu se pojavila i nepotvrđena informacija da je među pakovanjima kokaina pronađen i GPS uređaj, te postoji mogućnost da je neko pratio kretanje transporta droge.

S druge strane treba se postaviti ozbiljno pitanje da li je moguće da se u samo šest mjesci na tlu BiH slučajno nađe više od 120 kg kokaina?

Tek kada su ‘banane’ stigle u skladište, radnicu su shvatili da tražena roba nije i ona koja im je isporučena.

Oni su potom kontaktirali UIO te prijavili da im je stigla ‘pogrešna’ roba. UIO potom o svemu obavještava OSA-u i SIPA-u.

Prema do sada poznatim informacijama, sve ukazuje na to da je roba ‘zalutala’ u Sarajevo.

Sličan slučaj zabilježen je prije nekoliko mjeseci u Doboju, kada je zaplijenjeno više od 70 kilograma kokaina.

Tada je utvrđeno da je droga stigla iz Kolumbije. I da je samo manji dio ogromne pošiljke koja je zaplijenjena u Belgiji.

Tužilaštvo BiH, koje je nadležno za predmet, već je ustupilo belgijskim pravosudnim organima detalje, samo pukim slučajem otkrije 125 kilograma kokaina i da se to pripiše „neorganiziranim“ narkokartelima.

Za sada bez osumnjičenih

U oba slučaja zaplijena za sada nema osumnjičenih.

Nakon pronalaska doge Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) oglasila se saopćenjem.

“Ovlaštene službene osobe Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u saradnji sa pripadnicima OSA-e i SIPA-e, pronašli su i privremeno oduzeli 52 kilograma praškaste materija koja izgledom i bojom podsjeća na opojnu drogu kokain.

Aktivnosti na terenu provedene su u subotu, 21. januara na području grada Sarajeva. A službenicima Uprave za indirektno oporezivanje priključili su se pripadnici OSA-e i SIPA-e. Tom je prilikom pronađeno i privremeno oduzeto 52 kilograma spomenute praškaste materije”, saopćeno je iz UIO.

Aktivnosti na terenu provedene su po uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, a po naredbi Suda BiH.

“Po okončanim aktivnostima na terenu, cjelokupni predmet predat je u nadležnost pripadnicima OSA-i SIPA-e”, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje, prenosi Raport..

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.