31.1.2023. 8:17
0
"Osmorka će izaći iz krize, ali ne može se BiH živjeti samo u Sarajevu"
SDPBiH jučer je održao proširenu sjednicu Predsjedništva stranke. Povod je bilo glasanje u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za izbor delegata državnog Doma. Kao najveća stranka osmorke SDP je ostao bez ijednog delegata. Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, poručio je da već od danas počinju razgovori sa svim političkim strankama o formiranju većina u kantonima, sa posebnim akcentom na Kanton Sarajevo, Unsko-sanski i Tuzlanski kanton.

BEZ ZNG-A?

- Drugi zaključak je da SDP hitno kreće u formiranje federalne vlasti, to je naš prioritet, rekao je Mijatović i dodao da će se određeni procesi na državnom nivou značajno usporiti dok se ne formira Vlada FBiH.

Naglasio je i da osmorka više ne postoji.


- Što se nas tiče, osmorka više nije osmorka, nego sedmorka. Za SDP, ZNG više ne postoji u ovim pregovorima, poručio je Mijatović.

Semir Efendić, lider SBiH, smatra neočekivanim “da upravo SDP kao najveća stranka dovodi u pitanje postojanje osmorke”.

- Vidjet ćemo. Vjerujem da je reakcija SDP-a uzrokovana njihovim unutrašnjim problemima, rekao je Efendić za N1 i dodao da je SDP u četiri kantona dao mogućnost da Narod i pravda ima svoje delegate - oni su svu svoju snagu iz kantonalnih skupština dali toj stranci.

Pokret Za nove generacije zatražio je i zvaničan stav ostalih članova osmorke u vezi sa stajalištem koje je iznio Vojin Mijatović

Naglasio je i da je interesantno što od NiP-a nisu tražili taj glas, pogotovo nakon što je poznato da NES i SBiH već dvije sedmice nisu dio koalicije na državnom nivou.
- Možemo stvari postaviti i ovako: Ako smo iskreni partneri na federalnom nivou, zašto bi kolegama smetalo da mi imamo svoje delegate na državnom, upitao je Efendić.

Naglasio je da SDP nema nikakvog razloga za ljutnju, te dodao da SBiH nije dio nikakvih kalkulacija.


- Nazivati nas izdajicama i ovako reagovati je u najmanju ruku čudno, kazao je Efendić.

Nermin Ogrešević, lider NES-a, istakao je da ne razumije hajku usmjerenu NES-u i SBiH.


- Neargumentirano ovih dana slušamo izjave o prema NES-u i SBiH - u smislu da smo izdali ili iznevjerili dogovor. Moram reći da mi nismo imali dogovor o Domu naroda PSBiH. Prije dva mjeseca je dogovoreno da će SBiH imati kandidata i da ćemo ga podržati. Ništa više od toga nije bilo. Na neki način, možemo reći da su neki od partnera iznevjerili taj dogovor. Dogovora u drugom pravcu nije ni bilo, pa razmišljam otkud ovakva reakcija i zamjena teza, ali to ću ostaviti na tumačenje javnosti, napomenuo je Ogrešević za N1.

NES, naglasio je Ogrešević, nije promijenio stajalište da ostaju partneri unutar osmorke za formiranje vlasti na federalnom nivou, pa će shodno tome i nastaviti daljnje dogovore.

Jugoslav Brdar bio je kandidat SDP-a za delegata u Klubu Hrvata državnog Doma naroda, ali u konačnici nije izabran. Vrlo otvoreno govori o dešavanjima koja su za rezultat imala to da je SDP ostao bez delegata u klubovima Hrvata i Bošnjaka Doma naroda PSBiH.

Žena je bila, pouzdano znam, ucijenjena da da glas Miletiću. To je kukavičije jaje koje je podmetnuto SDP-u i završilo se tako da je SDP u vrlo nezgodnoj poziciji, kaže Brdar

- Niti sam ja inzistirao na tome da budem taj kandidat niti je to nešto što će me održati u životu. Ja sam svoj život uredio i u materijalnom smislu sam osiguran. Ovdje sam kroz ovih pet godina otkako sam preuzeo SDP u Livnu, a to nije bilo jednostavno, učetverostručio partiji broj glasova. Zatim sam postigao to da SDP u Livnu ima dva mandata u kantonalnoj Skupštini i da ima vijećnike u Gradskom vijeću, pa mislim da je izbor SDP-a bio logičan. Nisam lobirao za sebe, ali mislim da je bilo vrijeme da Hrvate od Čovića, uvjetno rečeno, brani netko ko uistinu dolazi sa ovih prostora, a ne nekakvi miletići... Ko je kriv što je sve ovako? Kriv je SDP. Neku noć je drug Vojin Mijatović u intervjuu postavio stvari ovako: Je li to zbog naivnosti ili prevelikog povjerenja u osmorku, to trebamo vidjeti. SDP je sasvim dobronamjerno ruku dao za izbor delegata u federalni Parlament drugu Marjanoviću (Damir, op. a). Valjda je taj džentlmenski dogovor bio da on na državnoj razini podrži kandidata SDP-a, ali vidjeli ste kako je podržao. Osim toga, koalicija NES i A-SDA ima Hrvaticu koja je ušla u federalni Dom naroda. Ona je imala strašan pritisak i morala je dati glas Miletiću (Zlatko, op. a), iskreno će Brdar.

Ne može to sarajevska čaršija progutati

U praksi rijetki su primjeri poput mene, Ivana Bobana ili Vojina Mijatovića. Znam da će mnogi Vojinu zamjeriti dosta stvari, ali oni koji ne žive BiH u Livnu, Gradišci, Banjoj Luci, Grudama, ne mogu to sebi predstaviti. Ne može to, ružan je izraz, sarajevska čaršija progutati. Zašto Jugoslav iz Livna nije zaslužio da brani BiH, nego to opet treba biti Zlatko iz Sarajeva, upitao je Brdar.

Upitan je smo kako će se stvari dalje odvijati ako se iz razgovora o formiranju vlasti u FBiH povuku SBiH i NES.

- Ja sam politički život fokusirao na svoju lokalnu sredinu, tu živim i djelujem. Nisam se bavio osmorkom. Za Nikšića imam najbolje riječi kao čovjeka, ali način na koji je dopustio da mu miševi naprave ovo što su napravili je nedopustivo. Nikšić bi trebao položiti račune nama u SDP-u o ovome što su napravili Marjanović i SBiH u bošnjačkoj kvoti. To se ne radi tako. Je li to naivnost ili dobra duša, vrijeme će pokazati. Moram reći da je Marjanović ovo odradio savršeno, da ni iz čega dobije mandat u Domu naroda FBiH i mandat u državnom Domu naroda. U tom matematičkom smislu mogu mu skinuti kapu. Znam da će Nikšiću spočitavati da je sve prodao zarad svog mjesta federalnog premijera, ali on ne spada u kategoriju takvih tipova, rekao je Brdar.

APETITI POJEDINACA

Jedno od pitanja odnosilo se na mogućnost da se u razgovorima o uspostavi vlasti SDP okrene SDA.

- Moj stav i stav kolega iz bošnjačkog dijela SDP-a jeste ovakav: Ja bih se još davno okrenuo priči sa SDA, jer ovo uistinu više nema smisla. Vi ne možete apetite frustriranih pojedinaca zadovoljiti. Bara je mala, a krokodila se nakotilo da je to stravično, zaključuje sagovornik, prenosi Oslobođenje

Kako bilo, sastanci su počeli još sinoć, a bit će nastavljeni danas u Sarajevu.


(Admir O.)

 
HDZOsmorka
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.