31.1.2023. 17:37
0
U Parlamentu Velike Britanije rasprava o BiH: Ako “Srpski svet” ne može postojati bez BiH na meniju, skinut ćemo je sa menija
FOTO: N1
U Parlamentu Velike Britanije u toku je saslušanje eksperata za Zapadni Balkan pri Komitetu za vanjsku politiku. Bivši zamjenik šefa misije OSCE-a na Kosovu Edward Joseph odgovarao je prvi na pitanja i naglasio da se još uvijek "muče" s regijom otkako je Paddy Ashdown otišao iz BiH.

Istakao je i neke od ključnih problema. "Problem, koji uključuje i BiH, je što UK, SAD, EU i NATO govore jednim glasom o Ukrajini i njenoj nezavisnosti, a pričamo s dva glasa o Balkanu", istakao je Joseph.

Naveo je kako je interes UK u BiH, odnosno Zapadnom Balkanu, kao u Ukrajini – da zemlje Zapadnog Balkana budu inkorporirane u Zapadni svijet, demokratski sistem i vrijednosti Zapada, prenosi N1.

Govoreći o podijeljenosti UK, SAD, EU i NATO-a u pogledu Zapadnog Balkana, naveo je primmjer Kosova gdje većina EU zemalja priznaje nezavisnost, ali pet članica ne.

- Nije samo da Grčka, Rumunija, Slovačka, Španija i Kipar ne priznaju Kosovo već afirmiraju poziciju Srbije i sve ostalo što ide uz to i to će nas dovesti do Sarajeva i komšija. Srbija sada traži kompenzaciju za Kosovo i drugi poredak koji je po Orbanovom i Putinovom obrascu. Direktno daju sredstva Beogradu da podriva suverenitet tri zemlje – BiH, Kosova i Crne Gore – gdje postoji značajan broj Srba. Dokaz je u četvrtoj zemlji – Hrvatskoj. Samo u Hrvatskoj Beograd nema uticaj i kontrolu na srpski narod i samo u Hrvatskoj Srbi učestvuju kao građani, ne separatisti. Ne kažem da je Beograd odgovoran za sve probleme, ali je ključan da se ti problemi riješe u skladu s našim vrijednostima i pravilima, ne Orbanovim i Putinovim. Prije invazije na Ukrajinu ovo je bio regionalni problem, sada je to evropski i translatlantski problem, naveo je Joseph.

Istakao je kako Putin podržava ciljeve Beograda, ali da ne želi novi rat na Balkanu već staganciju.

Istakli su da Srbija više nije samo regionalni problem već evropski, referirajući se na njihove odnose sa Rusijom i kako to utječe na zemlje Zapadnog Balkana, od Kosova do BiH.

Na pitanje kako spriječiti Srbiju da BiH vidi kao plijen uz Crnu Goru i Kosovo, eksperti za Zapadni Balkan su istakli da su napravili niz grešaka u posljednjih 17 godina ali da postoji način da se te stvari isprave i da Velika Britanija ima mehanizam da to uradi.

- Srbija nije promijenila stratešku orijentaciju. Srbija se nije promijenila. Smanjenje ruskog utjecaja će se smanjiti zbog onoga što se dešava u Ukrajini, ali su oni u stanju da pokvare stvari sami od sebe bez Rusije. Dodik se uglavnom oslanja na Putina, dok Vučić tu žonglira. Ako “Srpski svet” ne može postojati bez BiH na meniju, mi možemo skinuti BiH sa menija, kazao je viši saradnik Savjeta za politiku demokratizacije, Kurt Bassuener.

(Erna H.) 
 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.