1.2.2023. 8:17
1
Sanja Vuluć: Samoproglašena kraljica bh. diplomatije Bisera Turković radila je na stvaranju islamske BiH
“Mi smo konstantno govorili da se Turkovićeva izdiže i iznad Predsjedništva BiH i da sebi daje ovlaštenja koja joj ne pripadaju i svi su to ovdje u političkom Sarajevu osporavali i zbog toga negodovali”, napomenula je Vulićeva

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je danas da je “samoproglašena kraljica bh. diplomatije Bisera Turković” radila na stvaranju islamske BiH, da nije poštovala zakone ni Ustav BiH – piše ATV.

Na tvrdnje aktuelnog ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedina Konakovića da je u doba privremenog finansiranja za konzulate u Novom Pazaru i Rijeci potrošeno oko 100.000 evra, a da niko tamo nije radio, Vulićeva je rekla da se pokazalo istinito sve ono na šta je ukazivao ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, kao i ono šta su komentarisali poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu.

“Mi smo konstantno govorili da se Turkovićeva izdiže i iznad Predsjedništva BiH i da sebi daje ovlaštenja koja joj ne pripadaju i svi su to ovdje u političkom Sarajevu osporavali i zbog toga negodovali”, napomenula je Vulićeva.

Ona je dodala da samoinicijative Turkovićeve da otvara predstavništva i troši novac svih građana bez odobrenja i bez sistemskog plana jasno govore o njenoj samovolji i potrebi da ugodi kadrovima SDA i onima koji su joj bili dobri lobisti ka ostvarenju cilja.

“Njen cilj je islamska BiH od koje očito ni ona a ni predstavnici SDA ne odustaju”, ocijenila je Vulićeva u izjavi novinarima u Sarajevu.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedin Konaković (NiP) je odgovarajući na pitanje rekao da je “brzim uvidom u stanje Ministarstva inostranih poslova” među uočenim problemima bilo pitanje otvorenih konzulata BiH u Novom Pazaru, Rijeci i Tirani.

Pitanje mu je postavila poslanik Aida Baručija koju je zanimalo da li generalni konzulati BiH u Novom Pazaru i u Rijeci otvoreni u augustu prošle godine funkcionišu ili su bili predstava za javnost s obzirom na to da budžet Ministarstva ne predviđa novac za ova dva konzulata niti su imenovani konzuli.

“Brzim uvidom u stanje Ministarstva jedan od uočenih problema su ova dva konzulata i onaj u Tirani. U sistematizaciji radnih mjesta ne postoje ljudi u njima, nisu budžetirani tako da za njih nema novca”, rekao je Konaković.

On je dodao da se plaćaju zakupi za konzulate i da je potrošeno stotinu hiljada evra u zgrade u kojima nema osoblja, a da postoji informacija da se u konzulatu u Rijeci nalazi jedna osoba “koja ima neki ugovor o djelu” koji se istražuje.

Konaković je rekao i da je najveći problem što su se odluke donosile u vrijeme privremenog finasiranja što je kršenje Zakona o budžetu, te da je to bila predizborna priča.

“Imamo indicije da su ugovori koji su sklapani, sklopljeni mimo procedure po Zakonu o javnim nabavkama. Iz revizorskog izvještaja naslućujem da ima puno većih problema od ovog pitanja”, zaključio je Konaković.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.