3.2.2023. 9:14
0
Dodik potvrdio da je Zoran Tegeltija kandidat za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH
Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da bi Zoran Tegeltija mogao postati direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

"Indirektni porezi pripadaju našoj strani i mi ćemo imenovati nekoga. Za sada još nismo donijeli odluku, a naravno da je Zoran Tegeltija jedan od najozbiljnijih i najstručnijih ljudi iz te sfere. Treba da prvo razgovaramo s njim da vidimo da li on to hoće ili neće. Ništa još nije dogovoreno, vidjet ćemo", kazao je Dodik.

To znači da bi Tegeltija u narednih nekoliko mjeseci mogao podnijeti ostavku na funkciju ministra finansija i trezora BiH, na kojoj je imenovan prije dvije sedmice, i preuzeti fotelju direktora UIO u kojoj deceniju sjedi Miro Džakula (HDZ).

Kako smo već pisali, Dodikov plan je da nakon Tegeltijine ostavke u njegovu fotelju ministra finansija BiH zasjedne kadar SNSD-a i to će najvjerovatnije biti neko sa područja istoka entiteta RS, tačnije iz Istočnog Sarajeva.

To je sada potvrdio i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, jedan od "SNSD-ovih buntovnika" koji se nedavno pobunio jer je njegova stranka predložila Nenada Nešića (DNS) za ministra sigurnosti BiH.

"Znamo da ta pozicija u UIO pripada srpskom korpusu. Ako Tegeltija bude prihvatio, tražit ćemo da ministar bude iz Istočnog Sarajeva", izjavio je.

Raspodjela fotelja bit će tema sljedeće sjednice Vijeća ministara BiH koja će biti održana narednog četvrtka, a zanimljivo je da će kadrovi SNSD-a rukovoditi ključnim finansijskim institucijama države.

Iako su SNSD i HDZ postigli dogovor da pozicija direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) pripadne stranci sa sjedištem u Banjoj Luci tome se sada protivi SDP, tačnije potpredsjednik Vojin Mijatović koji je najavio i ultimatum.

"Stav SDP-a će tu biti vrlo rigidan i insistirat ćemo, pa možda i po cijenu zaustavljanja kadrovskih rješenja, kada je u pitanju UIO. SDP će biti vrlo tvrd. Mislim da je vrijeme da se finansijski sektor vrati u ruke Bosanaca i Hercegovaca. Malo ćemo tu stati. SDP će tražiti UIO. Gotovo sigurno, vrlo čvrsto", izjavio je Mijatović.

(A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.