5.2.2023. 10:12
3
Na današnji dan prije 29 godina desio se drugi masakr na Markalama
FOTO: Facebook/Arhiv
Na današnji dan 1995. godine iz pravca Trebevića na užu gradsku jezgru oko 11 sati ispaljeno je više minobacačkih granata.

Jedna od njih pala je ispred Gradske tržnice Markale i ubila 43 nevinih građana, a njih još 84 teže i lakše ranila.

Ovo je drugi od dva masakra koji su se dogodili na Markalama, poslije onog koji se dogodio u februaru 1994. godine, kada je stradalo 68 osoba.

Tog tragičnog 28. avgusta 1995. godine ubijeni su:

Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglija, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Danas, u 10:30 sati u 10:30 sati, u organizaciji Kantona Sarajevo, održat će se Zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća sa područja Kantona Sarajevo.

Komemorativna sjednica će danas biti se održati u Narodnom pozorištu.

Nakon sjednice, u 11:30 sati, prigodnim programom i polaganjem cvijeća na spomen obilježje na pijaci Markale će se obilježiti Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva od agresora u periodu opsade 1992-1995. godine i 29. godišnjica masakra građana na pijaci Markale, kada je ubijeno 68 i ranjena 142 naša sugrađana. 

(Erna H.) 

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.