7.2.2023. 16:20
0
"RAK je bez čvrstih dokaza izrekao drakonsku kaznu Face TV-u"
Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini reagiralo je na kaznu koju je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH izrekla Face televiziji.

Pojasnili su da iako u njihovoj nadležnosti nisu TV kuće, Vijeće ne može da ne reagira na "drakonsku kaznu koju je Regulatorna agencija za komunikacije BiH izrekla Face TV-u".

- RAK je, naime, izrekao kaznu Face TV u iznosu od 15.000 KM, zbog navodnih propusta u tri emisije "Centralnog dnevnika", pri čemu je RAK ustanovio da je najznačajniji propust navodni poziv Senada Hadžifejzovića na ubistvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Sporni snimak analizirala je Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, i bez obzira što nije mogla precizno ustanoviti šta je Hadžifejzović zbilja rekao, RAK je bez čvrstih dokaza izrekao drastičnu kaznu koju TV Face mora platiti, bez obzira na ishod eventualnog postupka po žalbi - navodi se u saopćenju Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Nemogućnost utvrđivanja prekršaja

Dodali su da Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH kaznu RAK-a, koja se može ocijeniti kao osvetnički potez, smatra presedanom u novijoj historiji regulacije medijskog sadržaja.

- Naime, prema dostupnim podacima, ovo je najviša izrečena kazna posljednjih godina, iako smatramo da postoji mnogo sadržaja koji teško krše Kodeks o audiovizuelnim medijskim uslugama, a ostaju nesankcionirani. Time se nesumnjivo stječe dojam da u BiH za neke vrijedi pravilo "gledanja kroz prste".

Ovom teškom novčanom kaznom izrečenoj Face TV, i pored nemogućnosti utvrđivanja prekršaja, nameće se zaključak da se Face TV našao na udaru zbog kritičkog odnosa prema RAK-u, odnosno direktoru Drašku Milinoviću. Takvom neviđenom praksom otvara se mogućnost svima, naročito zvaničnicima i političkim centrima moći, kojima se ne sviđa nešto što su čuli o sebi, da traže drakonske kazne zloupotrebljavajući raspoložive mehanizme - istaknuto je.

Pogoršanje medijskih sloboda

U zaključku se navodi da Upravni odbor ukazuje da je u posljednje vrijeme primjetno pogoršanje medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu činjenicu da se medijima sve češće izriču enormno visoke novčane kazne, ali i sve češće ekonomske i političke pritiske na medije, te najavljenu kriminalizaciju klevete kroz Krivični zakon RS.


(Admir O.)

FaceRAK
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.