7.2.2023. 22:00
0
Tim FUCZ krenuo ka Turskoj: ‘Imamo konvoj ljudi. Odgovornost je, ali i čast ići na ovakav zadatak’
FOTO: aa
Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina (FUCZ) – jedinica za urbano traganje i spašavanje – USAR tim, sa medicinarima, potražnim psima i potrebnom opremom uputili su se u Tursku kako bi pomogli stanovništvu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju.

Dio ove jedinice, njih 25, sa medicinarima, dva potražna psa sa vodičima, vozilima i potrebnom opremom polazi večeras kopnenim putem.

Sabahudin Spahović, USAR tim FUCZ kazao je da na spisku imaju 42 čovjeka koja su certificirana za rad u ovako teškim situacijama.

“Imamo konvoj ljudi. Jedna tura trebala je već otići, ali zbog otkazivanja letova iz Sarajeva za Istanbul prvi interventni tim nije mogao otići. Dio tima ide večeras kopnenim putem, drugi dio ujutro avionom”, kazao je Spahović.

Ostatak tima koji čini 17 pripadnika ove jedinice i dva psa tragača krenut će u srijedu ujutro sa sarajevskog aerodroma.

Svi članovi ovog tima obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju zemljotresa.

Uključit će se u raščišćavanje ugroženih područja, potragu za nestalim u ruševinama te će pomagati civilnom stanovništvu.

Prema najnovijim informacijama, najmanje 3.703 osobe su poginule, dok je najmanje 22.286 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turske.

Iz turskog Ureda za upravljanje katastrofama (AFAD) saopštene su najnovije informacije o broju stradalih u zemljotresima, s epicentrom u južnom turskom gradu Kahramanmarasu.

Navedeno je da su na tom području registrovana 422 zemljotresa.

Saopćeno je da je na terenu 59.971 pripadnik različitih institucija iz Turske i međunarodnih spasilačkih ekipa. Poslana je i 3.251 osoba iz drugih zemalja koje su stigle u Turske kako bi pomogli na području pogođenom zemljotresima, navodi Raport. 

(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.