13.2.2023. 22:06
0
Spasilac iz BiH prekinuo javljanje uživo: "Moram ući u ruševine"
Nenad Ikonić iz Gorske službe spašavanja RS večeras se u Newsnightu javio uživo iz grada koji se nalazi na tursko-sirijskoj granici. Ikonić je govorio o aktivnostima koje poduzimaju kako bi spasili žrtve zemljotresa, a u jednom trenutku je morao prekinuti javljanje jer je morao u intervenciju.

Ikonić je na početku kazao da je na mjestu gdje se nalazi nestao “milionski grad pod ruševinama”.

“Mi smo na samom jugu Turske, na granici sa Sirijom. Ovdje je bukvalno milionski grad nestao pod ruševinama. Mi se nalazimo tu, dobili smo informaciju od AFAD-a, došli smo sa dva potražna psa i termalnom kamerom“.

“Radimo sa kamerama na puls, uvlačimo ih u pukotine i tražimo sadržaj u prostorijama”.

Dodaje da su temperature jučer i sinoć padale i ispod 13 stepeni, a da sve obuke koje su ikada radili ih nisu mogle pripremiti za ovakav scenario.

“Temperatura je sinoć bila minus 13 stepeni, nekada jutros oko 4 kada smo završili. Sve ovo što smo do sada radili, sve obuke, nisu ni deseti dio. Niko od nas se nije spremao na nešto ovakvog kapaciteta. Naše potrage se zasnivaju na tome da tražimo preživjele pomoću pasa i termalnih kamera. Kada mi to ne uspijemo, onda dolaze građevinske mašine i pregledamo pukotine, gdje se može jedan čovjek uvući. Gubimo vrijeme, ali se nadamo da ima još preživjelih u ovom gradu“.

Potom, Ikonića je prekinuo poziv AFAD-a jer je morao na intervenciju.

“Dobili smo informacije da moramo prekinuti. Veliki pozdrav, moram ući u ruševinu”.


(A. Balićevac)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.