20.2.2023. 21:57
0
Mehmedović o gasovodu Srbija-RS: Bojim se da su prijetnje Košarca dogovor "Trojke" i Dodika
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac rekao je da Vijeće ministara BiH na prvoj narednoj sjednici mora prioritetno usvojiti prijedlog za zaključivanje međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasne istočne interkonekcije.

- Ukoliko do četvrtka gasna istočna interkonekcija ne bude uvrštena na dnevni red Vijeća ministara BiH, moj stav je da sjednica uopće ne treba da bude održana. Smatram da ne treba odlučivati o bilo kojem pitanju dok ne otvorimo prostor za potpisivanje sporazuma koji će omogućiti izgradnju istočne interkonekcije - poručio je Košarac, ističući da će "na blokade iz Federacije BiH biti odgovoreno recipročnom mjerom".

Bivši član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je prošle godine u samo četiri mjeseca čak šest puta predlagao da se ugovor između BiH i Srbije stavi na dnevni red sjednice i da se usvoji, što su Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili. A bez saglasnosti sva tri člana Predsjedništva BiH i potpisanog bilateralnog ugovora plinovod ne može preći državnu granicu.

Džaferović i Komšić smatrali su da Bosna i Hercegovina treba slijediti Evropu i riješiti se ovisnosti o ruskim plinu.

- Ako Vijeće ministara BiH u četvrtak ne uvrsti i ne usvoji tačku koja se odnosi na izgradnju istočne interkonekcije, Staša Košarac kao resorni ministar neće dati saglasnost na projekte koje je Federacija BiH kandidovala za sufinansiranje investicionih projekata. To što u tim projektima u FBiH nema ništa sporno ne spriječava Košarca da ih blokira. Ovo je iživljavanje RS-a i Srbije i politika ucjene. Ovo je dokaz da je uloga međunarodne zajednice u BiH doživjela kolaps prepuštajući dominaciju Srbiji i Hrvatskoj. Ako "Trojka" dopusti ovakav odnos, onda je država BiH postala igračka u rukama Dodika i Vučića. Bojim se da je ovaj scenarij prijetnje dogovoren između "Trojke" i Dodika: vi zaprijetete da ćete blokirati projekte za Federaciju i mi ćemo onda morati prihvatiti i imati izgovor pred javnosti zašto smo prihvatili - stav je državnog zastupnika Šemsudina Mehmedovića.

Nova istočna interkonekcija je zajednički projekat Srbije i bh. entiteta RS koji je pokrenut bez saglasnosti institucija Bosne i Hercegovine, a sporazum o njegovoj izgradnji potpisali su u martu 2021. godine zvaničnici RS-a i Srbije.

Gasovod "Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije" planirano je da se gradi na pravcu granica Srbija-BiH-Bijeljina-BanjaLuka-Prijedor-Bosanski Novi.

Ovim trasom bi bio dopreman plin iz Rusije koji na Balkan dolazi Turskim tokom. Planirano je da dužina gasovoda na teritoriji Republike Srbije bude 90 kilometara, a na teritoriji Republike Srpske oko 320 kilometara. Nosilac poslova je preduzeće iz Reublike Srpske Gas Res.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.