22.2.2023. 17:57
0
Suđenje Ganiću i ostalim: Svjedok tvrdi da je u tri navrata pretučen u FIS-u
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je izjavio da je pretučen u tri navrata, nakon zarobljavanja pripadnika kolone Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine.


Svjedok, čije je ime zabranjeno objavljivati, kazao je da je bio u komandi JNA na Bistriku. Naveo je da su dvojica vojnika 1. maja izašla u grad i da su ranjena, a dan kasnije je ranjen vojnik koji im je donosio hranu, nakon čega je podlegao, piše BIRN BiH.

Ispričao je da je 2. maja poslijepodne došlo do napada na komandu i da je kapetan Dragoslav Stanković rekao da se rasporede radi odbrane.

- Vojnici su bili po sobama, jake eksplozije su bile - prisjetio se svjedok, precizirajući da je on uzvratio na vatru sa dva ispaljena metka.

Čuli da je postignut dogovor

Sutradan, kako je rekao, čuli su da je postignut dogovor i da će u pratnji UNPROFOR-a izaći. Naveo je da su u kamione ušli sa ličnim naoružanjem i da je kolona nakon stotinjak metara presječena, te se čula pucnjava.

Ispričao je da su lica u uniformama i civilnoj odjeći podigla ceradu, rekla im da predaju oružje i legnu na trotoar, a čuli su se pucnji i jauci.

“Čuli su se povici: ‘Ubijte četnike!’ (…) Iz pravca Skenderije je trčao čovjek, bila mu je povrijeđena noga. Ispalio je hice u vazduh i rekao: ‘Niko ne smije vojsku dirati!’ Mislim da nam je to spas bio”, prisjetio se svjedok.

Kazao je da su ih na kraju sproveli u FIS, gdje su bila lica u uniformama i civilnoj odjeći. Svjedočio je udaranju jednog vojnika koji je bio svučen u donji veš, potom su njega odveli u svlačionicu. Ispričao je da su mu u svlačionici gurali cijev pištolja u usta i tjerali ga da priča, da je bila kamera, jedan oficir je sjedio u ćošku, a bila su još dvojica u civilu i jedan u policijskoj uniformi.

- Uslijedile su batine… Posebno taj u policijskoj uniformi… Tri puta me udario da sam završio na podu - rekao je svjedok, dodajući da su ga još dva puta vodili i tukli.

Kazao je da mu je tijelo odskakalo od poda kad se vratio u salu i teško se kretao, a ova dešavanja su mu ostavila psihičke posljedice. On je rekao da je 4. maja otišao u razmjenu.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika JNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

Svjedok se dobrovoljno prijavio u JNA

Na pitanja Odbrana, svjedok je precizirao da se dobrovoljno prijavio u JNA početkom 1992. jer nije imao posla, a da je od 1. aprila bio pod ugovorom.

Na pitanja braniteljice Lejle Čović, da li mu je poznato da su 2. maja prijepodne jedinice izašle iz komande i započele pucnjavu u centru grada, da su vođene žestoke borbe i da je bilo zapaljenih objekata, svjedok je odgovarao negativno. Rekao je da mu nije poznato da je kod komande i na suprotnoj strani bilo poginulih, ali je čuo da su kupljena tijela.

Braniteljici Jesenki Rešidović je rekao da mu nije poznato da je iz komande pucano 26. aprila i da su ubijena dva civila.

Branilac Senad Pizović pitao je svjedoka da li je naveo da su u komandi očekivali napad zbog toga što je sa srpskih položaja granatirano Sarajevo. Svjedok se nije mogao precizno izjasniti o granatiranju, navodeći da on 1. maja nije čuo eksplozije. Pizović mu je predočio iskaz u kojem je spomenuo granatiranje, na šta je on kazao je moguće da je tako rekao.

Svjedok je u sudnici dao lične podatke, ali je Vijeće zabranilo objavljivanje njegovog imena i lika, nakon što je on to zatražio zbog porodičnih razloga.

Nastavak suđenja je zakazan za 15. mart.


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.