27.2.2023. 17:15
3
Svjedočio Hrizostom koji Bošnjake naziva muslimanima: Potvrdio da '5. Korpus nije mogao granatirati Ključ'. Ne zna da je u BiH srušeno 614 džamija
Pred Sudom BiH danas je nastavljen proces protiv Atifa Dudakovića i drugih, a između ostalih svjedočio je Rajko Jević, poznatiji kao mitropolit Hrizostom.

Jević je bio svjedok Tužilaštva BiH, a govorio je o okolnostima srušenih crkvenih objekata na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta.

Snimak iz 1994.


On je ispričao da je 13. septembra 1995. godine iz Ključa izbjegao u Sanski Most. Tada je obavljao funkciju episkopa Bihaćko-petrovačke eparhije.

Tužiteljicama Vedrani Mijović i Marijani Čobović kazao je da se u Bosanski Petrovac vratio 7. novembra 1996. godine u pratnji engleskog brigadira i njegovog kapelana, te je tada vidio stanje crkvenih objekata.

Istakao je da su od rata pa naovamo obnovili oko 40 hramova, te je spomenuo da su određene crkve, kao onu u selu Tomine kod Cazina, obnovili sami muslimani.

U unakrsnom ispitivanju odbrana, svjedok Jević je odbijao odgovoriti na mnoga pitanja, a i sutkinja Željka Marenić je mnoga pitanja zabranila, pa tako nije odgovorio advokatu Ifetu Feragetu o nacionalnom sastavu stanovništva u Bosanskom Petrovcu, kao ni na pitanje o međunacionalnim odnosima među Hrvatima, Bošnjacima i Srbima 1991. godine. Također, nije odgovoreno ni šta se desilo sa Bošnjacima koji su živjeli u Bosanskom Petrovcu.


Foto: General Atif Dudaković napušta Sud BiH (Foto: Patria)

- Nije to predmet istrage, ja neću odgovarati na politička pitanja - kazao je Jević.

Također, nije mogao i nije želio reći ništa o srušenim džamijama i katoličkim crkvama, kao ni o činjenici da je protjerano 80.000 Bošnjaka i Hrvata.

Zabranjeno je i pitanje o njegovom napuštanju Međureligijskog vijeća, a potvrdio je da poznaje svećenika Petra Milovca, ali nije mogao reći da li je on pravio popis stanovništva i spiskove za transport.

Također, Feraget je uz dozvolu Suda emitirao snimak iz 1994. godine u kojem govori Hrizostom.

- Mi želimo da se oslobodi cijeli Bihać od okupacije. Mi se moramo založiti da se opština Bihać potpuno oslobodi od islamskih fundamentalista, znači 5. korpusa. Narod koji tamo ima, neka ostane, ali se mora radikalno promijeniti - kazao je u decembru 1994. godine mitropolit Hrizostom.

Ne zna da je u BiH srušeno 614 džamija

Danas je kazao da su za njega islamski fundamentalisti oni koji se pozivaju na Boga, a čine zlo.

Također, u snimku govori o stvaranju srpske države, a danas je kazao da je mislio na Republiku srpsku.

Inače, osim generala Dudakovića, optuženo je još 11 pripadnika Armije Republike BiH kojih se sumnjiči za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela.

Kazao je da se 2002. godine vratio u Bosanski Petrovac kada uspostavlja jako dobre odnose sa muslimanima, među kojima i Hamdijom Lipovačom.

- Tu mislim na ono ljudsko - naveo je Jević.

Kaže da ne zna da je u BiH srušeno 614 džamija, ali da smatra da svaku bogomolju treba zaštititi. Ipak, na pitanje Ferageta zašto govori muslimani, a ne Bošnjaci, Hrizostom odgovara:

"Muslimani su bili do 1991. godine. Kaže se i da su muhamedanci. Vi govorite kako hoćete", kazao je Jević, koji je u više navrata obraćao se tužiteljicama s pitanjem 'kakva su ovo pitanja'.

Advokatu Mirsadu Crnovršaninu je potvrdio da su iz Ključa 12. septembra krenula iseljavanja, jer se granatiralo, no da to nije mogao činiti 5. Korpus Armije RBIH.

- 5. Korpus je bio daleko 100 kilometara, ne znam čije su granate. Ali 12. septembra su krenula granatiranja i imali smo prve žrtve u 11 sati. Ne znam s kojih položaja, ali nije moglo od 5. Korpusa - ustvrdio je Jević.

Danas je svjedočio i Edham Veladžić, načelnik CSB-a Bihać, te je govorio o uspostavi centara službi bezbjednosti u Bosanskom Petrovcu, Ključu, kao i o tome da je policija čuvala srpsko stanovništvo te odnosu policije i vojske u tom periodu.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. mart kada će svjedočiti četiri svjedoka. 


(Patria/A.R.)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.