28.2.2023. 15:20
0
SDA i DF protiv odluke da Bradara bude predsjednica FBiH: „Ona je s osmijehom uz stranačkog šefa Dragana Čovića..."
U 14:45 sati počela je 4. vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se glasati o predsjedniku odnosno potpredsjednicima FBiH.


Sjednici prisustvuje 90 zastupnika. Dnevni red je podržalo 66 zastupnika.

Predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković-Lepić kazala je da se rukovodstvo FBiH nije moglo dogovoriti ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici FBiH.

Mladen Bošković predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanje kazao je da toj Komisiji 24.02. došla obavijest dvoje izabranih kandidata Lidije Bradara i Igora Stojanovića kojim obavještavaju rukovodstvo Doma da na sastanku sva tri kandidata nisu postigli dogovor. Lendo je također obavijestio nadležne institucije da na sastanku 24.02. nije postignut dogovor.

„Stekli su se uvjeti da će o tome odlučiti Predstavnički dom. Obzirom na ustavne odredbe i da se mora voditi računa o konstitutuvnosti, članovi Komisije su predložili Lidiju Bradara za predsjednicu, a Igora Stojanovića i Refika Lendu za potpredsjednike FBiH“, kazao je Bošković.

Sanel Kajan, zastupnik DF-a kazao je da će biti protiv imenovanja Lidije Bradara. 

„Ona je s osmijehom uz stranačkog šefa Dragana Čovića priredila svečani doček u Busovači presuđenom zločincu Dariju Kordiću koji je presuđen zbog ratnog zločina u Ahmićima“, kazao je Kajan.  

On je podsjetio da je ona i kao državni delegat glasala protiv izmjena Krivičnog zakona BiH kojim se spriječava negiranje genocida.

Jasmina Bišćević-Tokić (SDA) pitala je kako je moguće da isti dan sazovu dvije vanredne sjednice s istim dnevnim redom.

„Predsjedavajuća budite sigurni da ćemo dokazati da je ovaj dom kršio Ustav FBiH“, kazala je.

Mirsad Zaimović (SDA) kazao je da u ime kluba SDA može reći da će biti protiv odluke koja je ponuđena.

„Skrećem pažnju još jednom. Izbore trebamo implementirati u skladu sa Ustavom FBiH, a što podrazumijeva i proces uspostave vlasti. Mi danas nismo ponudili kandidata za predsjednika FBiH, a tvrdimo da imamo čovjeka koji bi bio najreferentniji, generala Lendu. SDA je neizbježna u dogovoranju oko formiranja vlasti. Imamo 13 delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda. Najlegitimniji smo da pozivamo na formiranje vlasti, ali možemo poštovati da ima većina i u ovom domu, ali vas pozivam da tako piše i u Ustavu. Ovdje se radi o dvostrukim aršinima. Mi ćemo podržati te izmjene Ustava. Pa da u Ustavu kažemo da se prostim većinama bira Vlada FBiH. Gospodin Čović koristi FBiH kao politički džuboks. Kad mu treba onda kaže imamo proste većine, a kad mu treba onda se poziva na legitimno predstavljanje. Ukoliko bi Shchmidt napravio nove intervencije to bi vodilo aparthejdu najbrojnijeg naroda. Pozivamo vas da promijenite Ustav i da napravite vlast. Očito da se radi o nečemu što je dio i predizbornog tala sa HDZ-om. Protiv smo ovakvog vođenja vlasti i protiv ovakve odluke. Kolega Kajan je kazao još jednu činjenicu nad kojom se treba zamisliti“, kazao je Zaimović.

Denis Gratz u ime Kluba DF-a kazao je da ova stranka neće pdoržati ovu odluku.

„Nije dobro stvari nametati, raditi stvari nazor. Želim se zahvaliti kolegi Kajanu i njegovim razlozima zašto ne želim glasati za ovakva rješenja kakva su nam danas ponuđena“, kazao je Gratz.


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.