6.3.2023. 13:25
0
I Konaković brani reisa: Nisam pronašao ništa ratnohuškačko
Sve dok na našim prostorima postoje politike veličanja ratnih zločina i zločinaca koji su počinjeni nad našim narodom, Bošnjacima, mi ne smijemo izgubiti refleks da se opet branimo i odbranimo. Ništa ratnohuškačko u izjavama reis-ul-uleme Huseina Kavazovića nisam pronašao – objavio je na svom Facebook profilu Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

Narod smo koji je svoju snagu pokazao činjenicom da nakon genocida koji nam se desio, nakon zvjerskih ubistava, progona, silovanja i ostalih strašnih zločina, mi pružamo ruku za dogovor kako bismo zajednički gradili državu i prostor na kojem živimo sa ostalim narodima i građanima.

Narod smo koji nakon svega pokazuje snagu činjenicom da se nakon našeg stradanja nije desio nijedan zločin iz osvete, da se majke koje su izgubile sinove i kćeri bude u mjestima u kojim se počinioci zločina šetaju bez kazne i da ih svakodnevno sreću u svojim čaršijama.

Naša spremnost na suživot i kompromis nije naša slabost, to je neizmjerna snaga našeg naroda.

Očekujem da sve naše dobronamjerne komšije, susjedi, shvate da je naš refleks da se branimo i odbranimo posljedica zadnjeg, ali i svih prethodnih genocida i zločina koji su se upravo nama, Bošnjacima desili.

Nikad ne kritikujem izjave vjerskih lidera drugih religija jer to smatram neprimjerenim, a bilo je izjava koje su me smetale, neke su čak bile i bolne.

Zadržao sam se u polju politike i političkih reakcija.

Nisam miljenik Islamske zajednice, njenog rukovodstva, niti se trudim da to budem.

Politički na mnogo procesa mi ne gledamo isto.

Islamska zajednica i institucija reis-ul-uleme su sa druge najvažnije institucije za sve vjernike, Bošnjake, i naša je obaveza da ih kao takve štitimo i čuvamo.

Zadnjih je nekoliko mjeseci bilo nekoliko snažnih verbalnih napada na imame i reis-ul-ulemu, tome se oštro suprostavljamo.

Političke aktere pozivam da mi svojim djelovanjem, dogovorom, kompromisima i konkretnim aktivnostima doprinesemo razvoju naše domovine zbog svih naroda i građana koji u njoj žive.

Da naš primjer olakša komunikaciju i saradnju i vjerskim liderima.

Da naš primjer Bosnu i Hercegovinu napokon povede putem prosperiteta – objavio je Konaković.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.