9.3.2023. 12:59
1
Almir Bečarević: "Građani odustaju od korištenja gasa u Sarajevu"
FOTO: Patria
Stanovnici Kantona Sarajevo sve više odustaju od prirodnog gasa kao energenta, a razlog je dakako njegova cijena. Smanjenjem potrošnje gasa do izražaja dolazi jedan od najvećih problema glavnog grada BiH s kojim se manje-više sve sarajevske vlasti bore već decenijama, a to je izrazito zagađen zrak koji uzrokuje ozbiljne zdravstvene problem.

Almir Bečarević, ekspert za gasnu privredu za “Slobodnu Bosnu” je otkrio kako se kretala potrošnja gasa u Kantonu Sarajevo u posljednjih deset i više godina. Iz njegovih podataka je vidljivo da se stanovnici Sarajeva sve više okreću ka drugim energentima. S toga i ne čudi da je Sarajevo često na vrhu liste najzagađenijih gradova u svijetu.

“Aktuelna zima u Evropi je druga najtoplija zima od kako se vrše mjerenja, odnosno od 1979. godine. Zime u Sarajevu se pretvaraju u noćnu moru svakog Sarajlije jer zrak je sve zagađeniji i utjecaj na respiratorne organe građana sve izraženiji.

Kada vidimo da je ova zima druga najtoplija logično bi bilo da je i potrošnja gasa u FBiH manja od one zime kada je ista bila najtoplija, odnosno od zime 2019/2020. godina.

Sada da vidimo kako to izgleda u dva najhladnija mjeseca u dvije najtoplije zime:

U januaru i februaru 2019. godine u FBiH je potrošeno 59 mil. Sm3.

U januaru i februaru 2020. godine u FBiH je potrošeno 57 mil. Sm3.

U januaru i februaru 2023. godine u FBiH je potrošeno 52 mil. Sm3.

U periodu januar i februar 2022. godine u FBiH je potrošeno 60 mil. Sm3. Istovremeno, prije 2011. godine potrošnja za ova dva najhladnija mjeseca potrošnja gasa u FBiH je bila i preko 70 mil. Sm3. Ovi podaci su isti, opadajući, kada pogledamo godišnju potrošnju u kS kao najvećem potrošaču gasa u FBiH.

Zašto naglašavamo 2011. godinu?

Iz razloga što je to godina sa najvećom i ukupnom potrošnjom gasa u Kantonu Sarajevo i koja je te godine iznosila 152 mil. Sm3. Druga godina po najvećoj godišnjoj potrošnji gasa iznosila je u 2008. godini kada je utrošeno 150 mil. Sm3. Ukupna potrošnja gasa u Kantonu Sarajevo u 2022. godini iznosila je 138 mil. Sm3”, rekao je za “SB” Bečarević.

Ovi podaci, kako ističe Bečarević, praktično znače da, iako se gasna mreža svake godine širi u Kantonu Sarajevo i nominalno je sve veći broj priključaka - to se ne vidi na potrošnji gasa.

“Potrošnja gasa u odnosu na rekordne godine je i dalje manja za više od 10 posto, a broj priključaka je za ovo vrijeme porastao za 8.000 do 10.000. U datim brojkama najbolje se može vidjeti da sa manjom potrošnjom gasa dolazi i do sve zagađenijeg zraka u Sarajevu. Priključaka sve više, a potrošnja stagnira i manja je u odnosu na period od prije više od 10 godina. Zime samo mogu biti još gore sa aspekta zagađenja zraka. Potrošnja gasa u FBiH prema zadnja dva mjeseca je u opadanju i trend je isti.

Ovdje treba naglasiti da su trenutne cijene plina na berzama najmanje u posljednje dvije godine”, kazao je za “SB” Almir Bečarević.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.