13.3.2023. 17:22
1
Ko je zvao Elvisa Keljmendija za ubistvo sarajevskih policajaca
U nastavku suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću Žižanu, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju, danas je nastavljeno sa saslušanjem inspektorice MUP-a KS Aleksandrom Mizdrak, te okončano saslušanje Melisa Fiše, inspektora SIPA-e, a koji su bili članovi zajedničkog istražnog tima.

Inspektorica Mizdrak je na pitanje branioca Save Marinkovića, advokata Bojana Veselinovića, kazala da se terensko vozilo džip provjereno te se nije moglo dovesti u vezu s događajem. Nakon insistiranja odbrane na pitanju postoji li dokaz da je Sava Marinković biio na licu mjesta i pucao, inspektorica Mizdrak je pojasnila da iz svih poduzetih radnji proizilazi da je Marinković osoba koja je pucala, te da postoje osobe koje u Sky komunikaciji o tome govore.

Mizdrak je ponovila da je praćena ruta kretanja Seat Leona u vrijeme izvršenja djela, te da se ona poklopila sa rutom kojom se kretao kriptovani telefon .

Jasno se vidjelo da je u pitanju Seat

Mizdrak je također pojasnila da su u to vrijeme samo dva Seata Leona ukradena, od čega je jedan vlasništvo A. O., a drugi je bio bijeli Seat Leon ukaraden na Sokocu, a koji je naknadno proneđen i vraćen vlasniku.

Inspektor SIPA-e Meliš Fišo ispričao je da je identificirano crno vozilo u obliku suze koje se u vrijeme ubistva velikom brzinom udaljavalo u pravcu Lukavice. Na videonadzoru „Pavlović banke", kazao je inspektor, jasno se vidjelo da je u pitanju Seat. Nakon toga se pristupilo pribavljanju meta podataka sa baznih stanica telekom operatera. Izdvajao se telefom koji je bio u blizini lica mjesta i kretao se prema mjestu gdje je uništeno vozilo.

Riječ je o telefonu Black Berry o kome su podatke dobili od BH Telekoma jer je zakupac intereneta imao ugovor sa tim operaterom. Telefon je morao imati konstantan pristup interenetu, a utvrđeno je da je je zakupac interneta operater ATMT iz Kanade i broj je počinjao sa 0088. Utvrđeno je da je na tom telefonu bila Sky aprlikacija.

Fišo je kazao da su odmah znali za Sky aplikaciju i samo je trebalo da se utvrdi ko je koristio kriptovani telefon.

Inspektor je ispričao da je utvrđeno da je telefon bio u drugim vozilima 19. oktobra 2018. i 19. novembra 2018. godine i išao je u Grude.

Utvrđeno je da je 19. novembra kripta išla u Golfu 5 Tomislava Petrovića, a kojim je upravljao Marko Trifković Žižan koji je išao kod Miroslava Čepe. Vozilo je bilo u kvaru, pa je odvezeno kod majstora Igora Šimića.

Inspektor Fišo je kazao da je Marko Trifković prijetio Šimiću da će „mu zapaliti auto i i j....ti majku“ jer je potvrdio istražiteljima da su mu dovezli Golf.

-  Kazao mu je: "Znaš li li ti šta si uradio. Ja sam Marko Trifković, vidjet ćeš šta sam ja. Šimić je čestit čovjek, a Trifković se sam uvukao u to. Trifković je u jednom razgovoru  i mene kometarisao. Kazao je da sam opasan za istragu i da me treba s.....i-  kazao je Fišo.

Naveo je da nakon što su vidjeli Sava Marinković i Aleksandar Macan čine ekipu za krađu vozila, već su indicirani kao osobe koje su bile na mjestu ubistva sarajevskih policijaca. 

"Otresla budala one policajce u BiH"
Nakon razbijanja aplikjacija Sky i Anom, utvrđene su komunikacije pojedinih optuženih i drugih osoba. Tužiteljica Aida Topalović je s tim u vezi inspektori Fiši prezentirala 14 službenih zabilješki.

Riječ je o komunikacijama između Aleksandra Macana, te Miloša Božovića iz Nikšića i Aleksandra Nikolića, za koje je inspektor Fišo rekao da su visokopozicionirani u kriminalnoj strukturi. Božović i Nikolić su kontatirali :“Za Vujicu (Aleksandar Macan, op. a) nije provaljeno“. Te su se zabaljali govoreći da je najgora kletva „Da ti Sava i Macan kradu auto“.

Inspektor je naveo komunikaciju Macana s Božovićem da se nanese zlo policajcu koji živi na Palama. Kazao je da radi za „Turke" te tražio da mu se barem zapali auto, a "on će se pobrinuti da mu se skine glava“.

U jednoj komunikaciji, kazao je inspektor Fišo, od Trifkovića je traženo da ukrade vozilo za Božovića radi ubistva u Bileći.

Grupa iz Bijeljina koja je s Savom Marinkovićem bila umiješana u trgovinu drogom, nakon njegovog hapšenja u Njemačkoj, komentirala je da je bilo očekivano da padne. Također je svjedok citirao i Mladena Samardžića koji je u komunikaciji za Marinkovića rekao „otresla budala one policajce u BiH“.

Fišo je kazao da su dvije kriminogene osobe pominjale Marka Trifkovića vezano za pripreme ubistva u Beogradu, te da je jedna rekla: „Da li želiš da uključim Žižana u izvršenje, dobar je vozač, a iskazao se i kao ubica“.

Inspektor Fišo analizirao je komunikacije aplikacije Anom, a identificirani su Elvis Keljmendi, Aleksandar Nikolić i Miloš Božović.

Nikolić se kod Keljmendija raspitivao i istrazi, a on mu je kazao da je "čovjek na Palama u pregovorima“ .

Nikolić je potom u razgovoru s Božovićem govorio da su ga zvali da i on da DNK, te govore: “Valjda nisu Žižana, bio je vozač, a i za saradnju mu ne gine 20 godina“. Također su se pitali da nije pronađen DNK na dijelovima vozila te konstatuju da je to nemoguće, jer je rastavljen, zapaljen i odvezen.

Inspektor Fišo je rekao da je Marinković imao kriptu i kada je uhapšen u Njemačkoj. Koristio je kodno ime „Četnik", ali na insistiranje ostalih koji su smatrali da to može uvrijediti na nacionalnoj osnovi njihove saradnike, promijenio ime u "Početnik“, prenosi avaz. 

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.