19.3.2023. 16:38
2
Njemački novinar otkrio Schmidtove planove: 9. januar se više neće održavati kao do sada
Michael Martens, njemački poznati novinar nedavno je razgovarao sa visokim predstavnikom u BiH. Christianom Schmidtom. Između ostalog, ovaj njemački novinar u toku razgovora sa Schmidtom dotaknuo se i njegovih planova vezanih za BiH. Međutim, posebno su se osvrnuo na obilježavanja neustavnog dana RS.

Martnes je sada detalje tog razgovora objavio na svom zvaničnom Twitter nalogu.


“Razgovarao s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o njegovim planovima za BiH. Dotakli smo se i optužbe da Schmidt nije prekinuo obilježavanje neustavnog dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio nezakonitim u sadašnjem obliku.

Schmidt je najavio: “9. januara više se neće održavati ovako (godine). To što su u ovom događaju učestvovali i državni dužnosnici bit će zadatak tužitelja”.

Schmidt je rekao da je prije 9. januara imao dva intenzivna razgovora s organizacijom “Majke Srebrenice” i “složili smo se da oni koji su na državnim funkcijama, a još uvijek prisustvuju tim ilegalnim proslavama, moraju biti procesuirani”.

Govoreći o dvojici srbijanskih časnika Armije BiH za koje se kaže da su nazočili proslavi u Istočnom Sarajevu u civilu, Schmidt je rekao: “Sada je red na javnog tužitelja da djeluje. Ako bude potrebno, mi ćemo pratiti i tražiti slučaj koji treba procesuirati.”

Schmidt je dodao: “Proslava 9. januara je nezakonita, zbog čega državnim službenicima nije dopušteno prisustvovati. Ako to učine, moraju postojati posljedice.” Upitan bi li tom logikom morao smijeniti i predsjednika RS-a Milorada Dodika, Schmidt je odgovorio izbjegavajući:

“Teoretski da. Ali praktično pitanje je: ŠtA to rješava?” Suočavanje s takvim pitanjima (smjena izabranih dužnosnika poput Dodika) je “zajednička zadaća međunarodne zajednice”, rekao je Schmidt.

Međutim, gospodin Schmidt također je naglasio da Republika Srpska naravno ima pravo na nacionalni dan – ali takav dan mora biti inkluzivan, dakle mora uključivati manjine u RS.

Više – i o pitanju odnosa Visokog predstavnika i bošnjačke elite, putem F.A.Z. (Napomena: Intervju je obavljen prije više od dva tjedna, ali ga nisam imao vremena prije toga zapisati).

(Ajdin B.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.