20.3.2023. 10:20
0
VSTV BiH raspravlja o otvaranju dijaloga o reformskim aktivnostima u oblasti pravosuđa
FOTO: VSTV / Avaz
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV BiH) danas će održati sastanak zvaničnika na ministarskom nivou sa ciljem otvaranja dijaloga o reformskim aktivnostima u oblasti pravosuđa, najavljeno je iz VSTS-a.


Sastanku će prisustvovati ambasador Švedske u BiH Johana Stromkvist, predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija, direktor Sekretarijata VSTS-a Admir Suljagić, predstavnici Švedske sudske administracije, Švedske agencije za izvršenja, te ministarstava pravde BiH, RS, Federacije BiH i kantona, navodi Avaz.

Fokus sastanka

Iz VSTS-a navode da će u fokusu sastanka biti pokretanje dijaloga o pitanjima koja su se pokazala značajnim za unapređenje rada pravosuđa, a za koja je potrebno koordinisano djelovanje VSTS-a BiH i Ministarstava pravde.

Riječ je o pitanjima koja se odnose na unaprijeđenja pravnog okvira izvršnog postupka i postupka po žalbi, te promjeni trenutne strukture osoblja u sudovima, što bi se direktno reflektovalo na veću dostupnost pravde građanima.

Trenutna zakonska rješenja u oblasti žalbenog i izvršnog postupka otežavaju brz pristup pravdi i visok stepen namirenja potraživanja, a što direktno uzrokuje i dodatne troškove, kako za građane, tako i za same sudove.

Evropski put 

Napredak reforme praovsuđa ključan je za evropski put BiH i omogućava veću sigurnost i povjerenje građana cjelokupan pravni sistem.

Rad na postizanju punog usklađivanja sa evropskim standardima u oblasti pravde zajednička je obaveza pravosudne i izvršne vlasti, zbog čega je u sprovođenju reformskih aktivnosti potreban dijalog i zajedničko djelovanje Vijeća, kao regulatornog pravosudnog tijela i ministarstava pravde kao kreatora zakonskih, podzakonskih i drugih propisa.

Potpisivanje Sporazuma
Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dobijanje kandidatskog statusa za EU, stavili su obavezu saradnje sva tri stuba vlasti u pokretanju reformskih procesa i realizaciji svih evropskih prioriteta.

Sastanak će biti održan u zgradi VSTS-a BiH, izjave za medije planirane su u 12:30 sati u sali za medije, a snimanje kadrova u 12:15 sati.

Novinarima će se obratiti Stromkvistova, Lagumdžija, ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza, pomoćnik ministra pravde RS Slobodan Zec, te ministar pravde FBiH Mato Jozić, navodi Avaz. 




(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.