20.3.2023. 14:26
1
U 41 državnoj instituciji 159 Bošnjaka manje nego što im pripada, Hrvati i Srbi u prednosti
Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović postavio je zastupničko pitanje za 76 institucija na nivou BiH o broju uposlenih i nacionalnoj strukturi službenika i uposlenika.

Do sada je dobio 41 odgovor, dok od ostalih institucija još nije dobio odgovor iako je zakonski rok od 30 dana prošao. Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH naglasio je da nijedno državno ministarstvo nije dostavilo odgovor kao i institucije koje imaju veliki broj zaposlenih kao što su Uprava za indirektno oporezivanje, GP BiH.

Mehmedović je analizirao podatke iz pet institucija te kazao da su Ustav BiH i zakoni države BiH o nacionalnoj zastupljenosti prekršeni najviše na štetu Bošnjaka u svih pet institucija.

"U Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH koje bi trebalo da generira ravnopravnost i nacionalnu zastupljenost zaposleno je manje Bošnjaka nego što im pripada. Hrvata je više za 105 posto, a Srba manje za osam posto. Postavlja se pitanje da li je generalni sekretar Robert Vidović izabran da ne poštuje zakone države BiH te da za takav rad ne snosi bilo kakvu odgovornost. Zamislite paradoks da rukovodilac jedne državne institucije koji ne postupa u skladu sa zakonima ove države je ispitivač iz oblasti ustavnog sistema i evropskih integracija", kazao je Mehmedović. 

U Agenciji za sigurnost hrane BiH od 47 zaposlenih, Bošnjaka je 19, Srba 9, Hrvata 17, i ostalih dva.

"Bošnjacima je manje za 21 posto pozicija nego što im pripada, Srbi su u minusu 38 posto, Hrvata je čak 134 posto više", naveo je zastupnik. 

Analizirajući nacionalnu pripadnost u 41 instituciji koja je dostavila odgovore, očigledan je debalans kada je u pitanju zastupljenost Bošnjaka u institucijama.

Ukupno od 2.661 zaposlenog, Bošnjaka je manje za 12 posto nego što im pripada, Srba je više za pet posto, a Hrvata za 16 posto, ostalih je 52 posto više.

"Bošnjaci imaju 159 manje zaposlenih od broja koji im pripada. Srba ima 43, Hrvata 67 i ostalih 49 zaposlenih više nego što im pripada".

Mehmedović je upozorio da se Predstavnički dom mora odrediti o nepoštivanju Ustava i zakona o nacionalnoj zastupljenosti i primjeni popisa stanovništva. 

Dodao je da bi rukovodioci koji svjesno ne poštuju zakone morali snositi odgovornost za svoj rad.

Najavio je da će analizirati i unapređenja u institucijama koja se obavljaju interno, daleko od očiju javnosti. 

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.