21.3.2023. 13:47
0
Kalabuhov posjetio park Ravne 2 i zahvalio Osmanagiću na bisti Jesenjinu
Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov danas je bio u parku Ravne 2 u Visokom.

Tu je Semir Osmanagić otvorio instalaciju koja je smještena u ovaj park, a sastoji se od šest bisti pjesnika Rumi, Tagore, Lorka, Jesenjin, Neruda i Edgar Alan Poe.

“Poezija i književnost su gurnute na margine, kao i kiparstvo, vajarstvo i druge lijepe umjetnosti o kojima se nažalost sve manje govori. Ovo je naš mali pokušaj da umjetnost vratimo na mjesto koje joj pripada, ali i da pokažemo da još uvijek postoje ljudi koji cijene umjetnosti i sve što rade umjetnici. Ovih šest pjesnika od danas će krasiti naš park „Ravne 2“, a ovo može biti inicijalno jezgro gdje ćemo se ponovo okupljati, bez diskriminacije, u dijalogu, komunikaciji, vedrini i osmijehu”, kazao je Osmanagić.

Kalabuhov se zahvalio Osmanogiću jer je postavio bistu ruskog pjesnika Jasenjina u parku Ravne 2.

Odrecitovana je i jedna njegova pjesma.

Obraćajući se prisutnima, ambasador je ukazao na važnost kreativne snage umjetnosti te naglasio da pokušaji ‘ukidanja’ ruske kulture nemaju perspektive.

“Izražavamo zahvalnost organizatoru svečanosti Semiru Osmanagiću na pažljivom odnosu prema kulturnoj baštini”, navodi se u saopćenju Ruske ambasade u BiH.

Inače, Rusija tvrdi da svijet nakon agresije na Ukrajinu, ‘protjeruje’ rusku kulturnu baštinu, a posebno pisce kao što je Dostojevski, navodi Raport. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.