22.3.2023. 16:22
0
Svjetska banka odobrila 100 miliona dolara programskog zajma za zdravstveni sektor u BiH
Odbor Svjetske banke je Bosni i Hercegovini (BiH) odobrio Programski zajam za razvojnu politiku zdravstvenog sektora od 92,30 miliona EUR (ekvivalent 100 miliona američkih dolara).

Ovaj će program vlastima u BiH pružiti budžetsku podršku za provođenje politika usmjerenih na unaprjeđenje finansijske održivosti sistema zdravstvene zaštite i poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga koje građani dobivaju.

Cilj ovog programa je unaprijediti finansijsku održivost zdravstvenih ustanova pružanjem pomoći u sanaciji dospjelih neizmirenih obaveza u zdravstvenom sektoru i uvođenjem mjera koje će spriječiti dalji nastanak novih neizmirenih obaveza. Među ciljevima projekta su, također, i uvođenje poticaja za unaprjeđenje pružanja usluga i jačanje primarne zdravstvene zaštite, kao i reforme u pravcu unaprjeđenja upravljanja okolišem i jačanja kontrole upotrebe duhanskih proizvoda.

- Zbog veoma fragmentirane institucionalne strukture, reforma zdravstvene zaštite u BiH predstavlja naročit izazov. Svjetska banka će stoga putem sveobuhvatnog paketa investicija, tehničke pomoći i analitičkih usluga, pružiti podršku za sistemske reforme i pomoći vlastima da građanima BiH pruže kvalitetnu zdravstvenu zaštitu - rekao je Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

- Na taj način ćemo reformama pružiti najveću šansu za uspjeh - dodao je. 

Ovaj program je izrađen i oblikovan na temelju komplementarnog programa Svjetske banke "Unapređenje zdravstvenih sistema", kao i na temelju tehničke pomoći koja uključuje funkcionalni pregled učinka sektora te tekuće aktivnosti jačanja transparentnosti i odgovornosti zdravstvenih sistema u BiH.

Portfolio aktivnih projekata Svjetske banke u BiH sada čini dvanaest projekata ukupne vrijednosti od oko 720 miliona dolara. Oblasti u kojima se pruža podrška uključuju zdravstvenu zaštitu, modernizaciju cesta, zapošljavanje i socijalnu zaštitu, energijsku efikasnost, lokalnu infrastrukturu i okoliš, saopćila je Svjetska banka u BiH, prenosi Faktor. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.