22.3.2023. 16:33
0
U Kantonu Sarajevo uvećane porodiljske i hraniteljske naknade
Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović donijela je Instrukciju o iznosima novčanih davanja po Zakonu o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, na osnovu koje će od marta biti isplaćivane uvećane porodiljske i hraniteljske naknade.

 

Porodiljske naknade iznosit će 1.114 KM, dok će hraniteljske naknade i naknade za izdržavanje hranjenika biti uvećane za 11 posto. 

Kada su u pitanju hraniteljska naknada i naknada za izdržavanje hranjenika, novčana naknada plaće ženi majci u radnom odnosu i novčana pomoć ženi majci koja nije u radnom odnosu, osnov za utvrđivanje je prosječna plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine za prethodnu godinu. Ona se utvrđuje na osnovu posljednjeg objavljivanja statističkog podatka Federalnog zavoda za statistiku za prethodnu godinu i za 2022. iznosi 1.114 KM.


(Patria/Aldina R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.