22.3.2023. 16:45
0
OSCE traži da vlast u RS odustane od kriminalizacije klevete
FOTO: Ilustracija
Ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH, je danas posjetio Banjaluku i održao sastanke sa nekoliko sagovornika.

“Posjeta ambasadora Aggelera bila je dragocjena prilika da se predstavnicima medija, aktivistima za ljudska prava i njihovim pravnim zastupnicima pruži podrška. Ambasador je tokom posjete ponudio pomoć Misije u pogledu njihove sigurnosti i napomenuo da će Misija učiniti sve da podrži osnovne slobode u Republici Srpskoj (RS). U svjetlu nedavnih napada u gradu, ovo je posebno važno”, stoji u saopštenju.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, ambasador Aggeler je sa klubovima političkih partija razgovarao o predloženim izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika (KZ), preporučivši vlastima RS da se uzdrže od njihovog usvajanja. Naglasio je i da se Misija OSCE-a u BiH oštro protivi usvajanju bilo kakvog zakona koji ograničava građanski prostor povodom najavljenog Zakona o stranim agentima.

Tokom ovih sastanaka, ambasador Aggeler je napomenuo da predstavnica OSCE-a za slobodu medija ohrabruje sve države članice da u potpunosti dekriminalizuju klevetu.

“Pokušaji kriminalizacije klevete u jednom dijelu BiH negativno utiču na uživanje osnovnih sloboda i ograničavaju prostor za efikasno civilno društvo”, dodao je. Osvrćući se na aktuelnu zakonsku regulativu RS koja reguliše zaštitu od klevete, on je istakao da je savršeno adekvatna za rješavanje potencijalnih pitanja klevete i uvreda bez potrebe za uvođenjem posebnog zakonskog akta.


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.