22.3.2023. 20:13
2
Advokatica Jelke Miličević tvrdi: Ulica ne može suditi ljudima, ona nije mogla znati za unutrašnje stvari u FUCZ-u
Advokatica ministrice finansija Federacije BiH Senka Nožica je nakon izricanja završnih riječi odbrane u suđenju Fadilu Novaliću i drugima u predmetu “Respiratori” poručila da je tokom suđenja traženo od njih da povjeruju da su se optuženi udružili u činjenju krivičnih djela.

“Tužilaštvo od nas traži da mi povjerujemo u to da su se oni udružili, a čak je i Jelka Miličević odstranjena iz kriznog štaba. To je elementarna i logična stvar”, poručila je Nožica.

Nožica je na početku govora odbrane navela i da joj je teško govoriti poslije obraćanja Fikreta Hodžića, ali da će ukazati na sve nepravilnosti koje su se navodile tokom suđenja.

“Djelo koje im se stavlja na teret nije krivično djelo. To nije dokazano i zbog toga je upitna krivična odgovornost”, ističe.

Naglasila je da je Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ) bila ugovorni organ. Postavila je pitanje kako su se mogli nabavljati testovi, a ne respiratori. Upitno joj je kako je to legalno.

“Tužilaštvo navodi da je težište da FUCZ nije bila ovlašteni organ. Oni ne vjeruju u svoje konstatacije”, kazala je.

Poručuje da njena klijentica nije mogla znati za unutrašnje stvari u FUCZ-u.

“Jelka Miličević nije mogla uraditi budžetski nadzor. Pojam ‘štete’ je egzaktan. Ovdje imamo varijaciju istog. Jasno je da je elemenat ‘štete’ mora biti jedinstven”, rekla je.

Frapirana je činjenicom da se Tužilaštvo na njenu branjenicu fokusiralo samo u tri minute.

“Optužnica nije dokazana ni u jednom smislu. Ulica ne može suditi ljudima”, zaključila je.

Podsjećamo, advokatica Mirna Avdibegović, koja zastupa Hodžića navela je da je Tužilaštvo BiH problematiziralo ovo pitanje navodeći da roba navodno ne služi svrsi i da nema bitnih karakterstika.

“Tužilaštvo to nije preciziralo. Roba služi svojoj namjeri. Tužilaštvo nije ponudilo dokaze za to. Činjenica je da niko na početku pandemije nije znao kakvi respiratori trebaju biti. Većini su performanse bile nepoznate”, kazala je u završnom obraćanju.

Istakla je da nalaz vještačenja dr. Suljevića nije stručan.

“Dr. Suljević nije kontaktirao proizvođače za komentar o respiratorima. Crpili su informacije sa interneta, što nužno ne mora biti loše, ali je neozbiljno. Respiratori imaju sve komponente koje su potrebne, a koriste se i u Crnoj Gori”, rekla je.

Dodala je da se mogu koristiti i u intenzivnoj njezi.

“Kupljeno je ono što je zahtijevano. Ponuda Srebrene maline je bila korektna, to je umijeće trgovanja. Hodžića nije zanimao samo dobit novca, već i uspjeh nabavke. Jasno je da su cijene tada divljale i cijena se mijenjala iz sat u sat. Tužilaštvo nikada nije reklo stvarnu cijenu”, poručila je.


(Admir O.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.