22.3.2023. 20:42
0
Efendić: Bilo je kontakata sa SDA, Izetbegović mi se javio prije mjesec dana
Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, komentarisao je aktuelna politička dešavanja u Bosni i Hercegovini, te je tom prilikom govorio o formiranju vlasti u FBiH, ali i o izjavama predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Bakira Izetbegovića o tome da su "sve prilike da će SBiH i NES stati na stranu SDA", Efendić kaže da ne zna na osnovu čega je Izetbegović to rekao.

Kaže da je SBiH potpisao koalicioni sporazum sa tim strankama i da će na osnovu te koalicije pokušati posao dovesti do kraja.

- Ne znamo kako će se proces završiti, ali mi smo kao stranka bili već sa NES-om i potpisali koalicioni sporazum sa drugim strankama. Nije mi bilo baš najjasnije na kojim uvjerenjima je gospodin Izetbegović to ustvrdio. Ali, ovaj proces koji je započeo ćemo pokušati dovesti do kraja, iako radimo u apsurdnim uslovima i zakonskim i ustavnim rješenjima koja su, blago rečeno, jedanka katastrofi, rekao je Efendić.

Ističe da je kontakata sa SDA, ipak, bilo.

- Činjenica je da smo zajedno sa NES-om, spletom okolnosti, odnosno rezulatima izbora, bili jezičak na vagi. Ne koristimo tu poziciju, potpisali smo sporazum i bilo je nekoliko konakata sa SDA nakon tog potpisivanja. Svaki put sam rekao da imamo potpisan sporazum i da ga se držimo, kazao je on u intervjuu za N1.

Efendić poručuje da se sa Izetbegovićem zadnji put čuo prije mjesec dana.

- Dali su podršku za našeg delegata za Dom naroda, s obzirom na to da su i SDA i SBiH opozicija na državnom nivou. Rekao je da su spremni dati glas koji imaju viška nama, ali kada smo razgovarali o Federaciji, reako sam da smo potpisnici sporazuma i da se potpuno držimo onoga što smo potpisali, rekao je Efendić.

Kada je riječ o odlukama Refika Lende koji, kao potpredsjednik FBiH, ne želi da ti saglasnost za formiranje Vlade FBiH bez SDA, Efendić kaže da se u svijetu mandat daje onome ko ima parlamentarnu većinu.

- Mislim da Lendo ne bi trebao imati to pravo. Mislim da to ne bi trebao imati bilo koji potpredsjednik. ovo je dobra prilika da vidimo šta je važnije, parlamentarna većina ili rukovodstvo FBiH. Svugdje na svijetu se mandat daje onome ko ima većinu u Predstavničkom domu, kod nas to nije propisano, poručio je.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.