24.3.2023. 7:43
6
"Evo pred mikrofonima, niko nije spreman da liječi ovu djevojčicu": Suđenje ocu Nadin Smajlović zbog gasnog pištolja
U Općinskom sudu u Sarajevu održat će se glavno ročište u predmetu protiv Denisa Smajlovića kojeg sarajevsko Kantonalno tužilaštvo tereti da je počinio krivično djelo „Ugrožavanje sigurnosti“. Riječ je o ocu djevojčice Nadin Smajlović čije je liječenje odbijeno na KCUS-u, prenosi Raport.

Da podsjetimo, radi se o slučaju koji se već tri i po godine povlači po Tužilaštvu KS, medijima, institucijama za ljudska prava, a sada i na sudu.

Bolje je pitanje, ko je u čitavom slučaju žrtva.

U novembru 2019. godine roditelji maloljetne N.S. dovode dijete na KCUS sa već već dijagnosticiranim teškim oboljenjem jetre. Pedijatri i drugi specijalisti KCUS-a, a nakon konsultacija i sa kolegama u UKC Tuzla, konstatiraju da nemaju iskustva sa liječenjemtog oboljenja. I da nemaju lijekove niti ih mogu brzo nabaviti i otpuštaju pacijenticu sa preporukom da je „…najbolji benefit za dijete da se liječenje nastavi na nekoj klinici izvan BiH.“

Pokreće se postupak izmještanja na kliniku u Tursku uz pravo finansiranja liječenja iz fonda ZZOiR FBiH, ali tada menadžment KCUS-a, na čijem čelu je dr. Sebija Izetbegović, donosi nikad objašnjenu odluku da zaustavi postupak izmještanja. U strahu za život djeteta Denis Smajlović poteže gasni pištolj (kasnije je utvrđeno da se radi o filmskom rekvizitu) i prijeti prof.dr. Edi Hasanbegoviću tražeći da potpiše izmještanje.

Sada se njemu sudi za to, a s druge strane to isto Tužilaštvo KS već je dva puta odbilo čak i da provede istragu protiv 10 pedijatara i generalne direktorice KCUS-a dr. Izetbegović koja je javno potvrdila „…evo pred ovim mikrofonima… niko od ovih pedijatara ovdje neće preuzeti liječenje djeteta!“

U pravnom smislu sasvim je uredu da Smajlović odgovara za učinjeno. Ali, također u pravnom smislu, i ovaj proces ima svoje mrlje od samog početka. Naime, odmah nakon incidenta 2019. godine po službenoj dužnosti MUP KS je podnio prijavu po kojoj je tada postupajući tužilac odlučio da „nema elemenata krivičnog djela“ te da se postupak neće provoditi. Međutim, optuženi Smajlović to uopće nije znao dok iznenada u decembru 2022. godine drugi tužilac TKS-a Stefan Kovačević u vrlo indikativnoj žurbi ponovo nije podigao optužnicu.

„Da, tužilaštvo je ranije odbacilo ovaj predmet tj. odlučilo da se neće provoditi istraga. Ali, sada su ga ponovo otvorili po pritužbi oštećenog Hasanbegovića,“ kaže advokat Maida Galijatović. Ona je pravni zastupnik porodice Smajlović. „To je vrlo indikativno jer se ovdje radi o djelu minimalnog stepena društvene opasnosti. Za razliku od prijevljenog krivičnog djela u vezi sa odbijanjem liječenja maloljetne N.S.“

I to je urađeno na neobičan način. Dana 8.12.2022. godine tužilac Kovačević donosi naredbu o provođenju istrage, isti dan (!) podiže i optužnicu i odmah je dostavlja sudu na potvrđivanje.

Međutim, već narednog dana, 9.12.2022. godine Općinski sud u Sarajevu vraća mu optužnicu na doradu jer je tužilac „zaboravio“ saslušati Smajlovića. I upoznati ga sa dokazima protiv njega što je bila zakonska obaveza tužioca.

Zatim, 16.12. 2022. godine tužilac Stefanović saslušava Smajlovića i saopštava mu da će podići optužnicu. Na tom saslušanju Smajloviću je predložena nagodba – da prizna krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti iz Čl.183 , stav 1 prema KZ FBiH i prihvati kaznu od 2-3 mjeseca zatvora uslovno ili da nakon dizanja optužnice ide na suđenje.

„U skladu sa savjetom advokata odbio sam nagodbu. To bi značilo da priznajem krivično djelo. Činjenice govore da ga nisam počinio, niti sam mogao koga stvarno ugroziti gasnim pištoljem. Dokaz o tome je i policijski zapisnik u kojem stoji da sam imao gasni pištolj koji mi je oduzet. Valjda ljudi razumiju da sam u tom momentu bio u afektu. I da je isticalo vrijeme da Nadin primi terapiju. Terapiju nisu imali. Ja sam se borio da izmjestim bolesno dijete u Tursku, a oni to ne dozvoljavaju. Nikad neću razumjeti zašto…“ kaže Denis Smajlović.

Ubrzo je 19.12.2022. godine podignuta optužnica koja je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu, a samo dva dana kasnije, 21.12.2022. godine istu je i ekspresno potvrdio sudija Srđan Skoko pa će se epilog ovog dijela afere „…niko ovdje neće liječiti dijete od ovakvih roditelja“ odvijati pred ovim sudom.

Bit će zanimljivo vidjeti kakvi su se novi „dokazi“ pojavili u ovom slučaju, a posebno zato što je, prema informacijama Raporta, oštećeni Hasanbegović u međuvremenu odbio sudsko vještačenje kojim bi se utvrdile eventualne psihološke posljedice prijetnji gasnim pištoljem.

S druge strane, tužba porodice Smajlović protiv direktorice dr. Izetbegović i 10 pedijatara, koji su potpisali odbijanje liječenja, već dva puta je odbijena. Odnosno glavna tužiteljica Sabina Sarajlija donijela je naredbu o neprovođenju istrage jer „nema elemenata krivičnog djela“.

Nakon prvog odbijanja istrage, a po pritužbi advokatice Galijatović, Federalno tužilaštvo vratilo je predmet u TKS i naložilo provođenje istrage. Obzirom da su morali postupiti po nalogu više instance, TKS traži vještačenje nalaza N.S. od beogradskog Medicinskog fakulteta i po primitku istog ponovo donosi naredbu o neprovođenju istrage.

„To vještačenje beogradskog tima mi nikad nismo vidjeli. Ne znamo šta u njemu stoji, šta se tražilo da se vještači, koji dokumenti su dostavljeni u Beograd. Nama kao odbrani i oštećenoj strani TKS nikad nije dozvolio uvid u to vještačenje,“ tvrdi advokatica Galijatović.

„Ovo je predmet koji ima značajan stepen društvene opasnosti. Ne radi se tu samo o jednoj pacijentici. Zatim, TKS ni KCUS ne poštuju niti dvije preporuke Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH koji su utvrdili kršenje ljudskih i dječijih prava zagarantirana konvencijama UN. Ignorira se i prethodna presuda Općinskog suda u Sarajevu koji je već presudio da je KCUS objavljivanjem podataka o dijagnozama i ličnih podataka o pacijentici N.S. i porodici prekršio njihova prava na privatnost i dodijelio im odštetu.“, dodaje Galijatović. Predmet po tužbi za odbijanje liječenja ponovo je na Federalnom tužilaštvu.

„Mi smo se naravno žalili i na drugo odbijanje istrage. Tražili smo da predmet preuzme Federalno tužilaštvo. Ili da se prebaci na rad u tužilaštvo nekog drugog kantona", dodaje Galijatović.

 
6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.