25.3.2023. 12:47
0
"Fadil i Ajša Memišević su se borili za život sve do juče. Sa uperenim oružjem im je rekao 'Bal*je, šta ćete ovdje, što ste tu'"
Povratnici u Višegradu Fadil i Ajša Memišević teško su pretučeni i opljačkani u vlastitom domu prvi dan ramazana, a pronađeni su sinoć oko iftara sa teškim povredama po tijelu.

Policijski uviđaj u selu Omeragići kod Višegrada još je u toku.

Prema riječima Bilala Memiševića, napad na Fadila i Ajšu Memišević, dvoje staraca u osmoj deceniji života, najnemiliji je događaj u ovom selu u posljednjih 22 godine.

"Ovo niko nije očekivao i niko od ovih ljudi nije zaslužio. Uviđaj je u toku, ali ono što do sada znamo je da je maskirana osoba prekjuče oko 21 sat kroz prozor ušla u Fadilovu i Ajšinu kuću, izmaltretirala ih, zlostavljala ih, posljedice na njihovom tijelu su vidne. Oni su se borili za život i sa životom sve do juče oko 18 sati kada su Ajšin brat i snaha došli na njihova vrata i pronašli ih", kazao je Memišević za "Avaz".

Napadač je odnio novac, nedostaje li još nešto bit će utvrđeno naknadno, a dvoje staraca je ostavio svezane. Iako su se u međuvremenu uspjeli osloboditi pomoć nisu mogli dozvati jer im je zlikovac oteo i mobitel.

On naglašava da policija RS postupa korektno, da su i uposleni u Domu zdravlja Višegrad pružili pomoć povrijeđenima. Oni su potom prebačeni u Kantonalnu bolnicu Goražde, a potom na KUM u Sarajevo. Iako se u mnogo prvih reakcija ovaj događaj kvalificira kao međunacionalni incident, za to je još uvijek rano pa Memišević poziva na strpljenje, a policiju i tužilaštvo na brzu i efikasnu istragu.

"Insistiramo da pravna država uradi ono što je njen zadatak. Hoću da vjerujem u istragu, ali ono što takođe treba kazati je da je po ulasku u kuću čovjek počeo sa nacionalnim provokacijama. Je li to zamka ili ne znam šta ostavićemo profesionalcima da urade, ali iz mojih razgovora sa Fadilom i Ajšom, prvo pojavljivanje osobe sa uperenim oružjem, sa kapom na glavi bilo je sa riječima: 'Balije, šta ćete ovdje, što ste tu'. Sve to može da bude zamka, ne optužujemo nikoga, ali insistiramo da istraga bude korektna i da poluči rezultate", ističe Memišević. 

Zvanični detalji

Portparolka Policijske uprave Foča Svjetlana Govedarica je rekla Srni da je počinilac prvo vezao ljepljivom trakom supružnike Memišević, a nakon toga im otuđio 7.000 KM.

"O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo koji je naredio da se obezbijedi lice mjesta, a uviđaj će se izvršiti danas", rekla je Govedarica.

Ona je dodala da policija preduzima operativne mjere i radnje na prikupljanju informacija i saznanja s ciljem identifikacije izvršioca krivičnog djela razbojništva.

Prvobitne detalja slučaja možete pogledati OVDJE.

Načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurović je osudio napad na Memiševiće.

“Ovom prilikom želim da osudim napad na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići, koji su napadnuti i pretučeni od strane za sada nepoznatih lica”, poručio je načelnik Đurević.

“Očekujem od nadležnih organa da što prije rasvijetle ovaj događaj! Višegrad je grad mira i tolerancije", poručio je Đurević. 

Zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH Dragan Mioković napisao je da se efikasnost policije u ovakvim situacijama mjeri brzinom identifikacije, pronalaska i hapšenja izvršioca.

"Divljački napad na povratnike u Višegradu spada u ona koja je teško prevenirati policijskim aktivnostima", napisao je Mioković. 

Sigurnosna situacija u BiH pogoršana

Zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić je kazala da policija manjeg bh. entiteta hitno mora otkriti, te privesti napadača. 

Jurišić je ocijenila da napad na najranjiviju, povratničku populaciju pokazuje da je sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Republika Srpska znatno pogoršana. Državne, ali i druge nadležne institucije, imaju obavezu djelovati kako bi se otkrili i sankcionirali napadači, te garantirala sigurnost povratnicima.

"Podsjećam da su napadu na povratnike prethodili napadi na aktiviste Povorke ponosa 18.marta u Banja Luci, te uništavanje imovine novinara, koji su protestvovali zbog ugrožavanja slobode mišljenja i uvođenja verbalnog delikta u Krivični zakonik Republike Srpske", navodi se u saopćenju zamjenice ministra Duške Jurišić.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.