27.3.2023. 17:00
0
Od Daytona do danas u RS ubijeno 13, teško ranjeno 22 bošnjačka povratnika i niko nije odgovarao
"Prema dosadašnjim evidencijama, koje su vodili pripadnici stranih vojnih i posmatračkih misija u Bosni i Hercegovini je na povratnike u entitetu Rs izvedeno je oko hiljadu napada sa težim ili lakšim povređivanjem Bošnjaka", objavio je državni poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA).


Prema evidenciji novinara Saliha Brkića, u manjem bh. entitetu od Dejtona na ovamo ubijeno je 13 povratnika Bošnjaka, a 22 teško ranjeno.

Niko nije uhapšen. Nikome zbog toga nije suđeno.        

Odmah nakon sklapanja Dejtonskog sporazuma krenuli su prvi povratnici u Gajeve i Koraj. Tada je ubijen snajperom Meša Arnautović. Raznijeli su mu glavu.

Nakon toga policajci Rs su do smrti pretukli povratnika u Mahalu Muradifa Alića.

Ti policajci koji su upali u Mahalu su na snimcima i oni sigurno znaju ko je ubica. Vidljivo je na snimcima da se cinično smješkaju nakon tog smrtnog premlaćivanja Muradifa Alića.

Ubistva su nastavljena i u Glogovi kod Bratunca. Postavljena je nagazna mina koja je ubila, tačnije raznijela glavu Sejfi Ahmetoviću. Mina je postavljena pored samog gradilišta je je Sejfo pokušavao ponovo ozidati svoju porušenu i spaljenu kuću.

Nakon toga se događaju ubistva u Zelini kod Kalesije. U tom naselju ubijena su dva povratnika: Hasan Džafić i Rifat Muminović.   

Ubio ih je bivši pollicajac iz Osmaka Milan Bećarević.Tadašnji tužilac u TK Šesenam Ćosić je pokazao potjernicu za ubicom Bećarevićem i do dana današnjeg nema ni hapšenja ni presude. SIPA ga nije pronašla.

Prilikom postavljanja prvog nišana u Potočarima, 11. jula 2001. godine, snajperom, u noći, u selu Džamdžići kod Vlasenice, ubijena je djevojčica Meliha Durić. Nekoliko dana prije tog stravičnog ubistva djeteta, teško je ranjen povratnik Meho Juralgić.

SFOR je pronašao pušku u okolini kuće Durića i odnio je u Francusku na vještačenje. Istom puškom kojom je ranjen Juralgić, kasnije je ubijena djevočica Meliha Durić.

U Lazama kod Teočaka su ubijena dva Bošnjaka: Hazim Čajlaković i Rasim Bilalić. Vozili su se traktorom na imanja i ubijeni su iz zasjede. Ubice nikad nisu otkrivene, niti je bilo istrage.

Godine 2005. u Pećištima kod Potočara ubijena je povratnica Paša Mustafić.

Tokom postavljanja kamena temeljca za džamiju Ferhadija u Banja Luci, kamenovani su Bošnjaci i diplomate koje su došle da upriliče taj trenutak važan za pomirenje u BiH. Tada je kamenovan do smrti Murat Badić.

Ubice Murata Badića nikada nisu nađene.

U Sjenini su tri povratnika ubijena premlaćivanjem motkama do smrti. Tada je 12 Bošnjaka povratnika teško ranjeno. Postoji fotografija gdje se ubice javno pokazuju. Niko nije uhapšen, niko nije suđen.


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.