4.4.2023. 14:22
0
4. april: Dan kada je Tuzla odlučila da se neće prepustiti JNA i paravojnim formacijama iz Srbije
Danas se obilježava 4. april 1992. godine, kada je Skupština opštine Tuzla donijela Odluku o organizaciji i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Tuzle.

Na današnji dan 1992. godine tadašnja Skupština opštine Tuzla donijela je jednoglasnu odluku da Tuzlu neće prepustiti vojsci JNA i paravojnim formacijama iz Srbije i time od sigurnog stradanja spasila Tuzlu i Tuzlake, s obzirom da je već postojao plan SDS-a da mjesne zajednice sa većinskim srpskim stanovništvom pripoji tadašnjoj autonomnoj oblasti Semberija-Majevica. 

Sjednicom Skupštine opštine Tuzla, 4. aprila 1992. godine je predsjedavao Selim Bešlagić, a sam tok sjednice bio je više nego dramatičan. Niko u sali nije bio siguran da u toku sjednice ili odmah nakon nje, neće biti uhapšen od vojne policije JNA, koja je u to doba, u Tuzli imala jednu od svojih najvećih kasarni.

Historijski gledano, 4. aprila 1992. godine počelo je odvijanje strašnih zločina u Bijeljini, a paravojne jedinice iz Srbije i tadašnja JNA spremali su napad na Zvornik, Janju, Vlasenicu...

Istog dana tadašnji odbornici u Skupštini opštine Tuzla su donijeli historijsku odluku o organizovanom otporu agresiji na grad soli i Bosnu i Hercegovinu. To je podržalo 69 odbornika iz svih političkih stranaka.

Nakon toga, 15. maja 1992. godine počeo je rat u Tuzli, a tamošnji branioci tog su dana nanijeli prvi poraz daleko nadmoćnijem neprijatelju.

U ratnim godinama tuzlanska regija bila je najveći slobodni teritorij u BiH, a Tuzla je iz Podrinja prihvatila blizu 250 hiljada nasilno prognanih građana bošnjačke nacionalnosti.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, 31 godinu kasnije poručuje da je 4. april jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji toga grada. On je podsjetio da je Tuzla tog 4. aprila pokazala da građani BiH mogu živjeti zajedno, ali i da mogu donositi jednoglasne i jedinstvene odluke u najtežim vremenima.

- Četvrti april je također i dokaz da Tuzla baštini višegodišnju tradiciju zajedničkog života, multietičnosti, kulturalnosti i poštivanja svih onih različitosti. Godine nakon odluke pokazale su koliko je ona bila ispravna, ali i značajna za odbranu Tuzle i cijele Bosne i Hercegovine, naveo je Lugavić.

Za ovaj historiji datum, tokom današnjeg obilježavnja je navedeno da on predstavlja i univerzalnu vrijednost koja je i sada veoma bitna, šaljući poruku da je moguć zajednički život, kao i jedinstvo različitosti, samo ukoliko poštujemo sve ono što Bosna i Hercegovina, ali i Tuzla jesu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.