7.4.2023. 8:35
0
Tajni planovi SAD i NATO-a o ukrajinskoj ofanzivi procurili u javnost!
Povjerljivi ratni dokumenti koji detaljno opisuju tajne planove Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske prije planirane ofanzive na ruske snage procurili su na društvenim mrežama, objavili su visoki zvaničnici administracije predsjednika SAD Joea Bidena.

Pentagon istražuje tko bi mogao stajati iza curenja dokumenata koji su se pojavili na Twitteru i Telegramu. To su platforme s više od pola milijarde korisnika koje su dostupne u Rusiji, prenosi New York Times.

Dokumenti izmijenjeni

Vojni analitičari rekli su da se čini da su dokumenti u određenim dijelovima izmijenjeni u odnosu na njihov izvorni format. U njima se preuveličavaju američke procjene ukrajinskih žrtava u ratu i smanjuju procjene broja poginulih ruskih vojnika.

Izmjene bi mogle ukazivati na pokušaj dezinformiranja iz Moskve, rekli su analitičari.

Međutim, otkrića u izvornim dokumentima, koji se pojavljuju kao fotografije grafikona očekivanih isporuka oružja, snaga trupa i drugih planova, predstavljaju značajan propust američkih obavještajnih službi u nastojanju da pomognu Ukrajini.

Amerikanci su radili na tome da ih izbrišu. Međutim, do četvrtka navečer nisu uspjeli.

“Svjesni smo izvještajaa o objavama na društvenim mrežama i odjel razmatra stvar”, rekla je Sabrina Singh, zamjenica press sekretara u američkom ministarstvu odbrane, Pentagonu.

Dokumenti ne daju konkretne borbene planove, poput toga kako, kada i gdje Ukrajina namjerava pokrenuti svoju ofanzivu na svoja okupirana područja.

Očekuje se ofanziva

Američki zvaničnici kažu da će ofanziva vjerovatno uslijediti u sljedećih mjesec.

A budući da su dokumenti stari pet sedmica, oni nude kratak vremenski pregled. Američki i ukrajinski pogled, od 1. marta, na ono što bi ukrajinskim trupama moglo trebati za kampanju.

Međutim, izvježbanom oku ruskih ratnih planera ili analitičara, dokumenti bez sumnje nude mnoge primamljive tragove i uvide.

U dokumentima se, na primjer, spominje stopa potrošnje HIMARS-a – američkih raketnih sistema visoke pokretljivosti, koji mogu pokrenuti napade na ciljeve poput skladišta municije, infrastrukture i koncentracije trupa, iz daljine.

Pentagon nije javno rekao koliko brzo ukrajinske trupe troše municiju za HIMARS. Međutim, dokumenti to otkrivaju.

Podsjetimo, Rusija je u februaru prošle godine pokrenula ofanzivu na susjednu Ukrajinu.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.