18.4.2023. 11:23
4
Hrasnička pruga izazvala burnu raspravu, Zahiragić: Niko ne zna koliko miliona kredita smo digli za ovo
Skupština Kantona Sarajevo danas bi trebala usvojiti odluku o zaduženju za tramvajsku prugu Ilidža – Hrasnica.

I očekivano, to je izazvalo raspravu zastupnika.

Predviđeno je zaduženje od oko 57 miliona KM, a SDA-ov Haris Zahiragić tražio je podatke o tome koliko je potrošeno novca za rekonstrukciju trenutne pruge.

“Tražimo to kako bi uporedili koliko košta kilometar ove rekonstruisane i koliko će koštati ove nove pruge”.

Međutim, ministar finansija nije mogao dati odgovor jer nema spremne podatke.

Zahiragić je potom nastavio raspravu te je kazao da su svi rokovi probijeni na rekonstrukciji i da se ne zna koliko nas je sve to koštalo.

“Sjetite se novih angažmana firmi za koje ne znamo ko ih je angažovao. Je li to izvođač ili Ministarstvo saobraćaja”, rekao je on.

Zahiragić je dalje kazao da je podignut historijski kredit ali da niko ne zna koliko je to para.

“Mi ne znamo je li to 100 miliona ili 200 miliona. Nama su u Ministarstvu saobraćaja i finansija rekli da je to tajna po EBRD-u”.


Govoreći dalje o izgradnji pruge do Hrasnice, Zahiragić je istakao da je 2021. godine donesena odluka da se digne kredit od 46 miliona KM,

“Sad je to 57,2 miliona. Više od 11 miliona, vjerovatno materijali poskupljali.


Najstrašnije je što ne znamo koliko je sredstava utrošeno. Insistiramo da Vlada učini to tansparentnim i da vidimo koliko je miliona otišlo, ko su izuvođači a ko podizvođači i ko ih je nagažirao

Svi se slažemo da nam treba ta pruga Ilidža – Hrasnica. Zašto nismo našli novac u budžetu za ovaj projekat? Izdvajanje za plate novouposlenih su veća od ovog kredita, povećanje u budžetu za sitni inventar je veće od ovog kredita.

Apsolutno podržam ovaj projekat, ali ne mogu podržati zaduženje, iako je ovo posljednji korak neću glasati za”, naveo je Zahiragić.

Zastupnik SDP-a Samir Avdić kazao je da mu je jasna diskusija kao i to da nekima nije drago da vide rezultate rada.

Pojasnio je da EBRD traži tajnost ugovora i da neki dijelovi tog ugovora ne mogu biti predstavljeni javnosti te je istakao da je tramvajska pruga Ilidža – Hrasnica historijski projekt

Zahiragić je kazao da to nema ni Burundiju i da se mora znati gdje odlazi novac građana KS, te je istakao da je to možda historijski projekt za Hrasnicu ali ne i za cijeli Kanton Sarajevo, prenosi Raport.


(Admir O.)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.